Meg lehet nyugodni: Romániának lesz két korszerű tengeralattjárója…

… miközben a tábornok-miniszterelnök lassan búcsúzik a néptől, otthoni császármetszéssel szült egy nő és gyerekek sétálgattak egy tömbház tetején.

Hirdetés

A hazai Nemo kapitányok készülhetnek

Háború van a szomszédban, mindenki fegyverkezik, ahogy tud. Románia, a NATO hű szövetségese is. A védelmi minisztérium a parlament jóváhagyását kérte, hogy két korszerű, Scorpene osztályú tengeralattjárót (meg torpedókat, különböző felszereléseket, szolgáltatásokat) vásárolhasson a francia Naval Group-tól. Hogy mennyiért? A teljes befektetés két milliárd euróra rúg, Áfa nélkül.

Aki most arra gondol, jövőre már periszkópok lyuggatják a Fekete-tenger felszínét, gondolja újra. Ha minden jól megy, a bevásárlás az elkövetkező nyolc év alatt történik meg.

Az igaz, hogy a jelenlegi körülmények között elkelnek a tengeralattjárók Romániában. Az országnak ugyanis egyetlen ilyen járműve van, amely a Delfin névre hallgat és vagy húsz éve nem hagyta el a kikötőt.

Nicolae Ciucă hurráoptimizmussal kezdett el búcsúzni a néptől, no meg a miniszterelnöki széktől

Románia kissé félszeg tábornok-miniszterelnöke május 26-án lemond és ezzel elindítja a kormánykoalíciós vetésforgót: az ő nyomában lemond az egész kormány, majd színre lép Marcel Ciolacu és csapata. Ciucă úr azonban máris nekifogott az érzékeny búcsúzkodásnak.

Többek közt azt üzeni a népnek, hogy a másfél év alatt, amíg ő (meg mindenki, aki őt rángatta dróton) fogta szilárdan a haza kormánykerekét, Románia biztos stabilitási pont maradt a Fekete-tenger környékén. Ennek örülünk!

Azt is üzente, hogy nagyon örül (persze, nem akar a büszkeség bibliai bűnébe esni), mert az ország 4,7 százalékos gazdasági növekedést könyvelhetett el az említett időszakban, ugyanakkor sikerült hatalmas összegű uniós forrásokat lehívni. Ennek is örülünk… de kár, hogy az elszabadult árakat nem sikerült megfékezni valahogy. Na de majd Ciolacu úr intézkedik ez ügyben. Reméljük.

Nem mellesleg: kételkedünk abban, hogy sokan fognak emlékezni Ciucă úrra, mint Románia történelmet író miniszterelnökeinek egyikére.

Extrém szülés császármetszéssel: odahaza, a netről vásárolt eszközökkel

Nem Erdélyben történt, de annyira megdöbbentő, hogy elrettentő példaként kínáljuk: ilyet ne csináljon senki, az istenért! Egy moldvai (közelebbről: Neamț megye, Târgu Neamț) család valamilyen megnevezhetetlen oknál fogva úgy döntött, a 34 éves anyuka otthon szüli meg ötödik gyermekét, ráadásul császármetszéssel. A nőgyógyászt a férj, a bábát a sógorasszony alakította. Mégpedig olyan alapon, hogy korábban kisegítő orvosi személyzetként dolgoztak külföldön. A császármetszéshez szükséges eszközök sem okoztak gondot: rendeltek szikét, csipeszeket, kötszer az internetről. Megáll az ész!

Hirdetés

A műtétet elvégezte a botcsinálta páros, és persze, hogy szövődmény lépett fel, az anyuka erősen vérezni kezdett. Mit tehettek egyebet: orvoshoz fordultak. A mentő kiszállt, megoldotta a sürgősségi helyzetet. Az anyukát jelenleg intenzív osztályon ápolják. A baba szerencsére egészséges.

Figyelem! Nagyon súlyos kockázattal jár az efféle „házi” eljárás. És nem csak császármetszés esetén. Pár nappal korábban egy szintén Neamț megyei, 42 éves nő is otthon szült, egy Facebook-on talált bába segítségével: belehalt a szülésbe.

Gyermekek sétálgattak egy szászfenesi tömbház tetején

Nem kockatömbházról van szó. Hanem olyan régi, cserepes tetejűről, amely rendes háztetőre emlékeztet, tehát lejt. Na, egy ilyen háztetőn váratlanul megjelent két gyerek. Az eset Szászfenesen történt, a szerdai szent napon. Hogy miért sétálgattak a gyerekek a tetőn? Hát, mondhatjuk azt, hogy ilyenek a gyerekek. De hogy miképpen tudtak kimászni a tetőre, ha zárva az oda vezető ajtó, az eleinte rejtélynek bizonyult. Az egyik gyerek kilenc, a másik 12 éves. Na és akkor más kérdés is adódik: mit csináltak a szülők közben?

Ezt a kérdést tették fel a helyszínre érkező rendőrök is. Kiderült, hogy a két gyerek egyedül volt a lakásban, amelynek a tetőre nyíló ablakai vannak. A döntés kézenfekvő volt: a szülőket megbírságolták, 500 kemény lejre. Szerencsére ennyivel megúszták. Mert sokkal súlyosabb következményei is lehettek volna a kalandnak, ami az alábbi videón is látszik:

Hirdetés