Még évekig kell várni, amíg a román állampolgárok vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba

A belügyminiszter tájékoztatási kampányokkal csökkentené a visszautasított vízumkérelmek számát.

Hirdetés

Nagyon úgy néz ki, hogy nem a közeljövőben kerül be Románia az Egyesült Államok Visa Waiver programjába, amely azt jelentené, hogy gyakorlatilag megszűnne a szigorú vízumkötelezettség az országba beutazni akaró román állampolgárok számára.

Erről Lucian Bode belügyminiszter beszélt, aki a közelmúltban Washingtonban járt, ahol Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszterrel tárgyalt a helyzetről.

A legnagyobb probléma még mindig az, hogy túl nagy a visszautasított vízumigénylések aránya, márpedig a vízummentességhez az szükséges, hogy ez az arány 3 százalék alatti legyen.

Bode szerint amúgy Románia minden feltételt teljesít, de ez még mindig problémás.

Állítása szerint ugyanakkor bizonyos esetekben az amerikai fél is elismerte, hogy az elutasítás indokolatlan.

Ha például valaki elkezdi a vízumigénylési folyamatot, de valamiért abbahagyja, például azért, mert túl bonyolultnak találja, akkor

a rendszer ezt is az elutasított kérelmek közé sorolja.

A miniszter egyúttal a kettős állampolgárokat is arra ösztönözné, hogy ne feltétlenül román állampolgárként igényeljék a vízumot. Ezzel elsősorban a több millió, Spanyolországban vagy Olaszországban élő románra utalt, akik már megszerezték az illető ország állampolgárságát is.

Ez alapvetően jó trükk lenne, hiszen elutasítás esetén nem a román átlagot rontanák.

Hirdetés

Más kérdés, hogy például a magyar állampolgársággal is rendelkezők körében ez problémás, az amerikai hatóságok ugyanis egy ideje a nem Magyarország területén születetteket is vízumigénylésre kötelezik.

Bode elmondta, részletes értékelést kért az amerikaiaktól arról, milyen alapon utasították el a vízumigényléseket.

A miniszter a megoldást egy átfogó tájékoztatási kampányban látja, amely során arról tájékoztatnák az embereket, hogyan kell megfelelően kitölteni az igényléseket, és kik azok, akik elutasításra számíthatnak.

A cél az, hogy az elutasított igénylések arányát 10 százalékról, ami az elmúlt nyolc év átlaga, 3 százalékra szorítsák le,

amivel már be lehetne kerülni a vízummentességi programba.

De ez időbe telik: még a miniszter derűlátó becslése szerint is 2-3 évet venne igénybe.

Vagyis egyhamar nem lehet egyszerűen beutazni az Egyesült Államokba.

Hirdetés