Fotó forrása: Facebook/AdiBun Astrolog

Mától mindenki köteles tisztelni a román zászlót, jöhet a baleset-biztosítás az elektromos rollerekre, biciklikre – hírmix

A munkaügyi minisztérium pedig kiadott egy vicces közleményt arról, hogy a csillagjóslás és a számmisztika márpedig igenis becsületes foglalkozások.

Hirdetés

Mostantól Ön is köteles tisztelni a román zászlót

Kihirdette hétfőn Klaus Iohannis elnök azt a decemberben elfogadott törvényt, amely előírja, hogy minden állampolgár köteles tisztelni a román zászlót, illetve himnuszt, és ezeket a nemzeti szimbólumokat semmilyen módon nem szabad meggyalázni. Például az is a nemzeti lobogó meggyalázásának számít, ha valaki a megengedettől eltérő feliratokat, szimbólumokat rak rá. A törvény egyértelműen a Románok Egyesüléséért Szövetségnek (AUR) címzett törvényhozói fricska, George Simion szélsőséges pártjának szimpatizánsai ugyanis előszeretettel vonulnak fel a párt logójával díszített román zászlókkal. A továbbiakban azonban jobb, ha átgondolják ezt a szokásukat, az új törvény megszegőit ugyanis 10 és 20 ezer lej közötti pénzbírsággal is sújthatja az igazságszolgáltatás.

Könnyen meglehet, hogy hamarosan az elektromos rollerekre és biciklikre is baleset-biztosítást kell kötni

A szenátus idei első napirendi pontján egy olyan törvénytervezet szerepel, amely az elektromos rollerek és elektromos biciklik tulajdonosainak is kötelező felelősségbiztosítás (RCA) megkötését írja elő. A módosítás lényegében abban áll, hogy úgy módosítják a biztosításköteles járművek meghatározását, hogy az említett közlekedési eszközökre is érvényes legyen. Szó, ami szó, az elektromos rollerek a nagyobb városokban valóban elég sok balesetet okoznak az utóbbi időben, különösen azóta, hogy ezeket bérelni is lehet sok helyen. A kötelező biztosítás bevezetésével nyilván nagy csapást mérnének a bérelhető rollereket kínáló cégekre. Persze csak akkor, ha a tervezet átmegy a parlamenten, ami még a jövő zenéje.

A munkaügyi minisztérium szerint számmisztikus is nyugodtan lehet bárki

A nyilvános térben zajló vitákra reagálva hétfőn hivatalos közleményt adott ki a munkaügyi minisztérium arról, hogy az asztrológia valóban már 1995 óta, tavaly óta pedig immár a numerológia (vagy nevezzük egyszerűen számmisztikának) is a hivatalosan, államilag elismert foglalkozások listáján szerepel, vagyis szabadon gyakorolható szakmának minősül. A minisztérium szerint utóbbit (most kapja el a kredenc sarkát) a Számmisztikusok Romániai Szövetsége által benyújtott dokumentáció alapján vették fel a jegyzékbe. A minisztérium az indoklásban azt írta, hogy ezek a tevékenységi körök a legtöbb EU-s országban már el vannak ismerve, a számmisztika pedig a foglalkozások nemzetközi, illetve európai osztályozásában is ugyanabban a csoportban szerepel, amelyikben az asztrológia vagy a jós szakma. (Ez így nem gondoltuk volna, hogy valaha leírjuk: jós szakma.) Daniel David pszichológus, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektora ugyanakkor úgy kiakadt a bejelentés hallatán, mint cukorbeteg napközis a csokiboltban. Szerinte nagyon veszélyes időket élünk, ha már a munkaügyi minisztérium is ilyen obskúrus dolgokat propagál, a tudományos élet képviselőit pedig arra szólította fel, hogy nyilvánosan tiltakozzanak az áltudományok elharapódzása ellen.

Hirdetés