Máris bejelentettek egy kedvezményt azok számára, akik beoltatják magukat

Nem zárják őket két hétre a négy fal közé.

Hirdetés

Az oltások megjelenése óta folyik a spekuláció arról, hogy kapjanak-e nagyobb szabadságot azok, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen, vagy ez diszkriminációnak minősül azokkal szemben, akik valamilyen oknál fogva nem hajlandóak beadatni az oltást, ezért ők sem immunisak, és másokat is tovább fertőzhetnek.

Miközben Klaus Iohannis államfő kedden este arról beszélt, az úgynevezett koronavírus-útlevél, amely szabad mozgást biztosítana a beoltottak számára, diszkriminatív lenne, az egészségügyi illetékesek máris bejelentettek egy kedvezményt a magukat beoltatók számára.

Adriana Pistol, a fertőző betegségek megfigyelési és ellenőrzési központjának vezetője kedden közölte: aki megkapta a vakcinát, annak nem kell majd 14 napra karanténba vonulnia, ha kiderül, hogy igazolt fertőzöttel találkozott.

Ehhez módosítani kell a közvetlen kontakt meghatározását.

A doktornő szerint logikus, hogy egy beoltott, és immunológiai szempontból egészséges személyt ne küldjenek karanténba.

Hirdetés

Azért nem kell túl korán örülni: ez az intézkedés csak azokra lesz érvényes, akik már a második, emlékeztető oltást is beadatták maguknak – ez a Pfizer-vakcina esetében 21, a Moderna oltása esetében 28 nappal az első után történik meg –, és csak tíz nappal a második vakcina beadása után, hogy biztosan kialakuljon az immunitás a koronavírus ellen.

Nem csodálkoznánk, ha ez csupán az első konkrét intézkedés lenne, amely az oltás beadatására bátorítja a polgárokat.

Hirdetés