Fotó forrása: Dragnea facebook-oldala

Már párton belül is mondják: a PSD-t a rokonok és a bólogató Jánosok vágták tönkre

Három év alatt 1,2 millió szavazatot veszítettek, és ezért egyedül Liviu Dragnea és köre a felelős – állapították meg párton belül.

Hirdetés

Jobb későn, mint soha: önvizsgálatot tartott a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos tanácsa, melynek ideiglenes elnöke, Ionuţ Vulpescu egy ötven oldalas jelentéssel állt elő. Ebben a párt zuhanórepülésének negyven okát mutatta be. A szocdemek számára katasztrofális eredményeket hozó 2019-es választások, illetve az, hogy három év alatt 1,2 millió szavazatot sikerült elveszíteni, egy olyan válságba taszította a PSD-t, melyre fennállása óta nem volt példa.

A PSD totális elszigetelődésének oka, hogy az Európa-ellenes diskurzus miatt elveszítették európai szövetségeseiket és a hagyományosan baloldali szavazókat. Mindezért Vulpescu szerint Liviu Dragnea volt pártelnök a felelős amiért rokonokkal és bólogató Jánosokkal vette körbe magát, és a PSD kormányának tagjait nem a szakértelem, hanem a személye iránti lojalitás jegyében válogatta meg.

Vulpescu úgy véli, hogy nagy hiba volt úgy nekiesni az igazságügyi törvényeknek, hogy erről még a párton belül sem volt párbeszéd. Az Európai Bizottság intelmeit figyelmen kívül hagyva Liviu Dragnea saját akaratát próbálta érvényesíteni, és ezzel az illiberális, Európa-ellenes politikai pártok mögé sorolt. A bukást az is okozta, hogy a PSD képtelen megszólítani a fiatal szavazókat, akik a kommunistákkal asszociálják a pártot, és ez nem véletlen.

A PSD országos tanácsa javaslatokat is megfogalmaz, melyekkel szerintük helyrehozhatóak a múlt hibái. A pártideológia korrigálása mellett szükség van a párton belüli demokrácia visszaállítására, például a véleménykülönbség miatt kizárt tagok visszahívására, az ifjúsági szervezet megerősítésére és a helyi tagszervezetek újraépítésére is.

Vajon maradt még annyi erő a pártban, hogy mindezt meglépje?

Hirdetés