Már nem kell nélkülöznie Adrian Năstasenak: több tízezer lejjel tartozik neki az állam, miután pert nyert

Visszakapja szép összegű különleges nyugdíját az exkormányfő.

Hirdetés

Nem hiába panaszkodott Adrian Năstase: a bukaresti törvényszék végül igazat adott neki, így visszakapja a volt parlamenti képviselőknek és szenátoroknak járó speciális nyugdíjat.

A volt miniszterelnök, aki korrupció miatt néhány évet börtönben is eltöltött, miután nem sikerült a jogerős ítélet kihirdetése utáni öngyilkossági kísérlete, a legmagasabb összegre jogosult, mivel 1990 és 2002 között

hat mandátumot húzott le a parlamentben.

A számára kedvező ítéletet persze az is elősegítette, hogy az alkotmánybíróság még májusban alkotmányellenessé nyilvánította azt a tavalyi év elején elfogadott törvényt, amely megszüntette a törvényhozók különleges nyugdíjait.

Năstase nagyjából havi 5000 lejes speciális nyugdíjra jogosult, így a tavaly február 27 és idén június 9. közötti időszakra – ekkor jelent meg a Hivatalos Közlönyben az alkotmánybíróság ítéletének indoklása – mintegy 80 ezer lejt kell kapnia visszamenőleg.

És persze a továbbiakban havonta kapja majd az illetményt.

Az államnak ráadásul az 1190 lejes perköltséget is ki kell fizetnie.

Năstase előtt többek között Călin Popescu-Tăriceanu, Ilie Sârbu, Vasile Blaga és Nicolae Văcăroiu is sikeresen perelte vissza a különleges nyugdjat.

Mint ismeretes, a különleges nyugdíj attól különleges, hogy nem annak függvényében kapják a kedvezményezettek, hogy mennyit fizettek be a nyugdíjkasszába, hanem az államkasszából felpótolják az eredetileg nekik járó összeget.

A különleges nyugdíjakat először a bírák és ügyészek számára vezették be, hogy így kötelezze le őket a politikum, de aztán lassan kiterjesztették a kedvezményezettek körét.

Hirdetés

A téma mindig forró, hiszen joggal háborít fel sokakat, hogy egyesek az adófizetők által befizetett pénzből luxusnyugdíjat kapnak, miközben a romániai átlagnyugdíj összege 1800 lej körüli.

Năstase persze nem érzi úgy, hogy kivételezett lenne: korábban mélységes meggyőződéssel beszélt arról, hogy szerinte nagyon is jogosult a különleges nyugdíjra.

Milliók mennek el a közel ezer kedvezményezett különleges nyugdíjára

Jelenleg 820 egykori képviselő és szenátor kap különleges nyugdíjat, 573 képviselő és 247 szenátor.

Egy mandátumért 2131, háromért vagy többért 12 168 lej jár egy volt képviselőnek, míg egy nyugdíjas szenátor 1918 lejt kap egy mandátum után, három vagy több lehúzott mandátum pedig 10 951 lejt hoz a konyhára.

A képviselőház szeptemberben 3 321 888 lejt fizetett ki különleges nyugdíjak fejében, míg a szenátus esetében a legutóbbi adat tavaly februári, akkor 1,58 millió lejünkbe kerültek a szenátorok speciális nyugdíjai.

Hirdetés