Már megint Romániából kifutott, élő állatokat szállító hajókkal támadt probléma

Tizenegy hajó a fedélzetén több mint százezer állattal vesztegel, és félő, hogy elfogy az élelmiszer és a víz.

Hirdetés

Miután a román hatóságok hónapokig szerencsétlenkedtek, amíg sikerült kihozniuk egy, a midiai kikötő közelében felborult, több ezernyi élő juhot szállító hajóról az elpusztult állatok tetemeit, most újabb, Romániából élő állatokat szállító hajók miatt gyűlt meg a bajuk.

Az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóságnál válságstábot állítottak fel, miután kiderült: tizenegy, összesen több mint 130 ezer, Románia által exportra küldött élő állatot szállító hajó vesztegel a Szuezi-csatorna közelében, és állatvédők szerint fennáll a veszélye, hogy elfogy az élelmiszer és a víz, az állatok pedig elpusztulnak.

Az ok: még március 23-án keresztbe fordult és elakadt a Szuezi-csatornán a világ egyik legnagyobb, 200 ezer tonnás szállítóhajója.

A konténerekkel csurig megrakott Evergreen – amit Ever Givenként is emlegetnek – megmozdításán azóta is ügyködnek az egyiptomi hatóságok, de egyelőre mérsékelt sikerrel, így aztán a csatornán áll a forgalom, a hajók pedig feltorlódtak a két végén.

Ennek kapcsán Gabriel Păun, az Animals International nevű szervezet román igazgatója szombaton este megkongatta a vészharangot, mondván: a Romániából a Közel-keletre élő állatokat szállító hajók miatt „a világ legnagyobb tengeri tragédiája” következhet be, félő ugyanis, hogy kifogynak az állatok etetésére szánt takarmányból és vízból.

Hirdetés

Az igazgató felszólította a román hatóságokat az élőállat-export leállítására, mondván: az egyrészt szenvedést okoz az állatoknak, másrészt a feldolgozott hús szállítása kifizetődőbb is.

A román állategészségügyi hatóságok viszont jelezték: kapcsolatba léptek a hajók tulajdonosaival, akik jelezték: a vízi járműveken elegendő takarmány van, mivel a szabályok szerint eleve a szükségesnek véltnél 25 százalékkal többet rakodnak fel, másrészt a hajók nem a csatornában rekedtek, hanem öt az Égei-, hat pedig a Földközi-tengeren tartózkodik, vagyis ha szükséges, akár ki is köthetnek, hogy takarmányt vételezzenek, illetve akár más kikötőben is kirakodhatják az állatokat.

Mindez jól hangzik, de az állatvédő illetékes figyelmeztet: a midiai incidens miatt az Európai Bizottság már vizsgálja a román hatóságok tevékenységét, mivel számos rendellenességre derült fény, és félő, hogy a mostani helyzet még tovább ront a román illetékesek és az ország nemzetközi megítélésén.

Hirdetés