Már harmadik napja túlszárnyaljuk a harmadik hullám legdurvább esetszámait

És az intenzív osztályokon is átléptük az ezres pszichológiai határt.

Hirdetés

Csütörtökön már 7095 új korona-fertőzöttet regisztráltak, ezzel kedd (6789 új eset) óta sorozatban megdöntjük a harmadik hullám rekordját, akkor ugyanis a legnagyobb esetszám 6651 volt március 25-én.

Sajnos azonban a gyors növekedésből ítélve még messze nem értük el a 4. hullám csúcsát, és hát a szakemberek is megjósolták, hogy az eddigi legnagyobb esetszámokat hozó második hullámot is jócskán túlszárnyalja majd a mostani 4.: a legtöbben 15 és 20 ezer közé teszik a várható maximum esetszámokat.

Ami azonban ennél is rosszabb hír, hogy már átlépte az ezret az intenzív osztályon ápoltak száma: jelenleg 1067-en vannak kritikus állapotban.

Ha megnézzük a grafikont, még egy aggasztó jelenségre figyelhetünk fel: a legnagyobb napi számokat hozó 2. hullám csúcsán is maximum 1300-ig kúszott fel az intenzíven ápoltak száma, a kisebb napi esetszámokkal ostromló 3. hullám csúcsán már 1500 fölé nőtt a súlyos betegek száma, és az, hogy a 4. hullámnak már a felszálló ágában átléptük az ezres pszichológiai határt, arra enged következtetni, hogy a delta variáns – amellett, hogy jóval fertőzőképesebb – sokkal több fertőzöttet juttat az intenzívre, mint a korábbi mutációk. Ez pedig nagyon rossz hír a hazai egészségügyre nézve, hiszen már most megteltek az intenzíveken a férőhelyek, pedig messze még a vége.

Na persze jóval kevésbé lennének leterhelve az intenzívek, és az egészségügyi személyzet, ha a lakosság nagyobb hányada oltatta volna be magát. A szeptember 13–19 közötti időszak adatai szerint ugyanis az új fertőzöttek 75,8%-a, illetve a járvánnyal összefüggésben elhunytak 91,5%-a volt oltatlan.

Hirdetés

Tehát a tudományos tények, és a számok azt igazolják, hogy az oltás igenis jó eséllyel véd meg a betegség súlyos formáitól. (A járvánnyal kapcsolatos további hasznos infókért kattintson ide.)

Ha azonban valaki nem oltakozik, akkor a jó erőnlét, és a fiatalság sem garancia arra, hogy átvészeli a Covid–19-et. Itt van például annak a 20 éves Temes megyei fiatalembernek az esete – egyike a járvány utóbbi 24 órában szedett 113 áldozatának –, akinek semmilyen egyéb betegsége nem volt, mégis belehalt a koronafertőzésbe. A fiatalember nem volt beoltva.

Közben a megyei fertőzöttségi ráták is masszívan emelkednek: Bukarest mellett Temes, Szatmár is Ilfov megye már bevörösödött (utóbbi hajszál híján a 4 ezreléket is átlépte), de Beszterce-Naszód, Kolozs és Máramaros megye is hamarosan átlépi a 3 ezrelékes vörös határt.

Hirdetés