Már azt pedzegetik, hogy akár egymillió áldozata is lehet a koronavírusnak Romániában

És a baj az, hogy egy gyors fejszámolás után elég reálisnak tűnik az előrejelzés.

Hirdetés

Az egészségügyi katasztrófa kifejezés lassan már nem írja le hűen a romániai helyzetet. Az elfuserált oltáskampány, a civil érdektelenség és passzivitás, a temérdek álhír az oltással/vírussal kapcsolatban, megspékelve a belpolitikai zűrzavarral, oda vezetett, hogy már most napi félezer ember hal meg a járvány következtében, és lassan 20 ezer körül van a napi esetszám, ami eléggé kevés reményre ad okot.

A szerdai jelentésben például 17 158 új eset szerepel, miközben újabb 414 ember hunyt el a vírus miatt az elmúlt 24 órában.

A 414 újabb áldozat közül 390-en nem voltak beoltva.

Eközben az intenzív osztályokon (amelyeket folyamatosan próbálnak bővíteni, csak már nem nagyon lehet) már 1799-en küzdenek az életükért.

Naponta meg lehet nézni ezeket az adatokat, a sajtó naponta megírja őket,

majd az oltás- ás vírustagadók röhögő fejekkel reagálnak rá a Facebookon.

Pedig rengeteg ember szenvedéséről és haláláról van szó. Ide vezetett az a töménytelen félretájékoztatás, amely ellen az illetékesek eddig semmit sem tettek, és most hirtelen rádöbbentek, hogy ez hiba volt.

Răzvan Cherecheș közegészségügyi szakember, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem professzora pedig most olyan becslésekbe ment bele, amiből sejteni lehet, hogy nagy árat fogunk fizetni az illetékesek tehetetlensége miatt. Ő ugyanis már arról beszél, hogy

a legrosszabb forgatókönyv szerint akár egymillió áldozatot is szedhet Romániában a járvány.

Ez a delta variáns nagy fokú fertőzőképességének és az alacsony hazai átoltottságnak a kölcsönhatása miatt lehetséges: a járvány normál halálozási rátája 3% körüli, ez azonban az egészségügy telítettsége és nagy számú fertőzött esetén akár 10%-ra is felugorhat – ahogy láttuk azt tavaly Olaszországban.

Ha azzal számolunk, hogy a lakosság körülbelül 30%-a, vagyis mintegy 6 millió ember szerzett immunitást az oltással, és körülbelül ugyanennyi a betegségen való áteséssel, még mindig van kébá 8 millió védtelen, a vírusnak teljesen kiszolgáltatott ember, akinek minden esélye megvan a megfertőződésre. 8 millió 3%-a 240 ezer – „optimális körülmények” között, vagyis, ha az egészségügyi rendszer meg tud felelni a kihívásnak, kábé ennyi áldozatot szedhet a vírus közülük. Az egészségügyi rendszer azonban nagyon nem tud megfelelni a kihívásnak, így rossz esetben akár 1 millió halottunk is lehet, mire kikecmergünk a járványból.

A járvány alatt eddig összesen 43 039 ember halt meg Romániában.

Hirdetés

A szakértők – köztük Ștefan Dascălu immunológus, az Oxfordi Egyetem kutatója – ráadásul attól tartanak, hogy

akár egy romániai változata is kialakulhat a vírusnak,

pusztán azért mert az alacsony közösségi immunitás miatt a korona itt sokkal gyorsabban terjed, a nagy számok törvénye alapján pedig így sokkal nagyobb az esélye annak, hogy egyszer csak végbemegy egy újabb mutáció. A legrosszabb forgatókönyv pedig az lenne, ha egy olyan új vírusváltozat „születne meg”, amelynek a tüskefehérjéje már eléggé módosult ahhoz, hogy a most forgalomban lévő vakcinák semmit se érjenek ellene.

Nem véletlen, hogy az egészségügyi világszervezet küldöttséget irányít hamarosan hozzánk, hogy segítsenek a hazai, aggasztóan elhanyagolt járványkezelésben.

Mindeközben az urak odafent tovább marakodnak a koncon, mintha a vírust érdekelné, ki lesz Románia miniszterelnöke…

Ha „nincsisjárvány”, akkor mégis miért nem győzik a melót a temetkezési vállalatok?

Sebastian Cocoș, egy ploiești temetkezési vállalat tulajdonosa, aki egyben a szakma országos szövetéségének elnöke is, elmondta, hogy nemcsak az egészségügy túlterhelt a járvány 4. hulláma miatt, hanem ők is alig győzik már a munkát. Az utóbbi időszakban 50%-kal nőt a forgalmuk, hiszen októberben csak a koronavírus miatt ötpercenként halt meg valaki átlagosan. Beszédes adatok: a járvány eddig 43 ezer romániai áldozatot szedett összesen, de ezeknek a haláleseteknek a 13 százaléka most októberben következett be, az egész EU-t nézve pedig minden második koronaáldozat romániai.

Hirdetés