Szeretné Ön kiválasztani, melyik szakorvoshoz megy? Akkor fizessen! (FRISSÍTVE)

Jön egy új díj az egészségügyben. És persze, hogy a lakosság fizeti meg.

Hirdetés

FRISSÍTÉS:

Az egészségügyi miniszter máris sietett elmagyarázni, hogy nem úgy van az. Alexandru Rafila szerint a projekt ugyanis nem azt írja elő, hogy minden páciensnek fizetnie kell, ha orvost akar választani egy bizonyos műtéthez vagy kezeléshez, hanem pusztán lehetőséget biztosít az állami szektorban tevékenykedő orvosoknak arra, hogy a munkaidejük után is vállaljanak bizonyos szolgáltatásokat, és csak ezt kellene a betegnek megfizetnie. A tervet Rafila szerint az egészségügyi minisztérumon kívüli független szakértők dolgozták ki, és a kísérleti projektet, vagyis a tesztüzemmódot is csak 2026–28 között fogják megvalósítani, hogy megnézzék, egyáltalán működik-e. Ettől függetlenül az alap egészségügyi szolgáltatásokhoz továbbra is díjmentesen hozzáfér mindenki.

A nemzet mikrobiológusa, Alexandru Rafila egészségügyi miniszter új díjat vezetne be, amelyet azok a betegek fizetnének meg, akik egy bizonyos szakorvoshoz szeretnének bejutni kezelésre. Így aztán a papíron ingyenes egészségügy mégsem lesz annyira ingyenes.

Az új díjat persze először csak tesztüzemmódban fogják bevezetni egyes helyeken, de biztos lehet benne, hogy ha nem fogja nagyon kiverni a biztosítékot, akkor a továbbiakban csak pénzért választhat magának szakembert.

A projekt, amelyet közvitára bocsátottak az egészségügyi minisztérium honlapján, azt is előrevetíti, hogy egyes sürgősségi szolgáltatásokat majd a háziorvosokkal végeztetne el a rendszer, de a kórházak informatikai rendszerének kiépítéséről és az elektronikus ütemezés általános bevezetéséről is szót ejt, de azt már nem részletezi, hogy miként óhajtják elérni az urak e célokat.

Hirdetés