Már az ecet se a régi: hamisítványok kerültek a legnagyobb áruházláncok polcaira

A román fogyasztóvédelem 11 500 liter ecetet vont ki a forgalomból.

Hirdetés

Nem túl megnyugtató, hogy ahányszor a fogyasztóvédelem nagyobb szabású ellenőrző akcióba kezd, biztosra vehető, hogy talál valami rendellenességet, legyen szó a kereskedelemben forgalmazott termékekről, vagy éttermekben, büfékben tartott véletlenszerű ellenőrzésekről.

Ezúttal az első eset áll fenn: ismert áruházláncok polcain megtalálható ecetekből vettek mintákat, hogy megnézzék minőségüket. Rengeteg terméket találtak, mely egyszerű hamisítvány, a kérdés az, hogy akkor mit keresnek az olyan felkapott hipermarketek árukínálatában, mint a Penny, a Carrefour, a Kaufland, az Auchan vagy Cora.

Az országos fogyasztóvédelem összesen 11 500 liter ecetet vont ki forgalomból, és 20 ezer lej összértékű büntetést állított ki a forgalmazók számára. A mintavételek során kiderült, hogy egyes bor- vagy gyümölcsecetként eladásra kínált termékek,

valójában nem borból vagy gyümölcsből készültek, hanem egyéb nyersanyagból.

A fogyasztóvédelem ideiglenesen felfüggesztette bizonyos ecetmárkák forgalmazását, amíg az érintett gazdasági szereplők nem igazolják független vizsgálatokkal a termék konformitását a címkéken szereplő összetevőkkel. Emellett fogyasztóvédők a laborvizsgálataik eredményeit elküldték az élelmiszer-biztonsági hivatalnak, hogy az Európai Unió illetékes szervei is értesüljenek a termékek hamisításáról, ugyanakkor további vizsgálatokat helyeztek kilátásba.

A tanulság, hogy ezek szerint már az ecetben sem bízhatunk…

Hirdetés