Már a belügy számára is kínos, hogy egy volt szekus ezredest a csendőrség részvételével, katonai tiszteletadással temettek el

Kolozsváron történt a szégyenletes eset, most kivizsgálják, hogyan eshetett meg.

Hirdetés

Talán csak a legfiatalabbak nem tudják, mi volt az a Szekuritáté, és mivel foglalkozott: mint ismeretes, az 1989 előtti nacionálkommunista rezsim rettegett titkosrendőrségéről van szó, amelynek a legfőbb feladata a rendszerrel szemben álló polgárok felderítése, megfigyelése, adott esetben pedig vegzálása volt.

Nos, a jelek szerint a Kolozs megyei csendőrség illetékesei mérsékelten vannak tisztában ezekkel a tényekkel, ugyanis még november elején a csendőrség közreműködésével igazi hősnek kijáró pompával, katonai tiszteletadással temettek el egy egykori szekus ezredest.

Aki egyrészt kiemelkedő és soha el nem évülő érdemeket szerzett a legendás ellenzéki, Doina Cornea megfigyelésében és zaklatásában.

És akiről amúgy jogerős bírósági ítélet is kimondja, hogy a kommunista titkosrendőrség oszlopos tagja volt.

Most viszont a belügyminisztérium vizsgálóbizottsága előtt magyarázkodhatnak a csendőrök.

Ioan D. Gocan ezredes november elején hagyta itt az árnyékvilágot, a Kolozs megyei csendőrség pedig igazi katonai dísztemetést biztosított számára, a kivezényelt csendőrök még díszlövést is leadtak a tiszteletére.

A vérlázító esetre Mihai Demetriade, a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) főtanácsosa hívta fel a figyelmet, kiemelve Gocan gaztettei közül, hogy ő vezette a Doina Cornea elleni nyomozást.

Gocan jelentésében többek között arról beszélt, hogy Cornea nyíltan a kommunista rendszert „lejárató” kijelentéseket tett, és lányával a Szabad Európa rádió számára is csempésztetett ki lejárató anyagokat.

Hirdetés

Gocan 1968-ban került be a Kolozs megyei Szekuritáté vezetőségébe, még őrnagyi rangban, majd ezredesi rangig vitte. A volt szekustiszt a kémelhárításnál tevékenykedett.

A Kolozs megyei csendőrség mossa kezeit, mondván: nem volt tudomásuk Goca múltjáról, sem az őt elmarasztaló ítéletről, másrészt a hatályos jogszabályok szerint kijárt neki a katonai tiszteletadás.

És ebben tulajdonképpen még igazuk is van: a szintén dicstelen emlékű egykori, tábornokból lett belügyminiszter, Gabriel Oprea még 2014-ben hozott egy olyan rendeletet, amely értelmében az egykori szekustiszteknek is kijár a katonai tiszteletadás.

Ezt jelenleg csak azoktól lehet megtagadni, akik öngyilkosok lettek, bűncselekmény elkövetése közben lelték a halálukat, vagy lefokozták őket.

Mivel Gocára ezek közül egyik sem érvényes, simán megkapta a katonai dísztemetést.

A belügyminisztérium azonban a jelek szerint ma már egy kissé másképp gondolkodik, mint Oprea idején, így most bizottságot hozott létre, amelyet elküldött Kolozsvárra, hogy vizsgálja ki, hogyan történhetett meg, hogy a Kolozs megyei csendőrség egy elnyomó rezsim oszlopos tagjának olyan végtisztességadást biztosított, amelyet az enyhén szólva nem érdemelt meg.

Hirdetés