Magyarországról jönne Erdélybe? Hétfőtől ismét karanténra kötelezik

Összesen 67 ország szerepel a sárga besorolású országok listáján, köztük Magyarország is.

Hirdetés

Ahogy már megszokhattuk ebben a járványterhes időszakban, a százezer lakosra számított aktuális fertőzési rátának megfelelően, kéthetente frissítik a magas járványügyi kockázatot jelentő országok jegyzékét, melyet csak sárga listaként szokás emlegetni.

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) 67 államot vett fel az új listára, köztük Magyarországot is. Az ezekből az országokból érkező személyeknek karanténba kell vonulniuk, miután átlépik a határt. Ha rendelkeznek egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel akkor csak 10 napra, ha nincs teszt, akkor 14 napra kell elszigetelniük magukat másoktól.

A karanténkötelezettség nem érvényes azokra, akik árut szállítanak, akik csak átutaznak az országon, üzleti  útra érkeznek, itt tanulnak, vagy az elmúlt 90 napban átestek már a fertőzésen, és ezt igazolni is tudják. Ebben az esetben a fertőzés kimutatása és a beutazás között legkevesebb 14 napnak kell eltelnie.

Mentesülnek a karantén alól azok is, akik maximum 72 órát tartózkodnak az országban, és a határon 72 óránál nem korábban készült negatív PCR-tesztet mutatnak fel. Azok a szerencsések, akik már megkapták a koronavírus elleni oltás első és második adagját is, szintén mentesülnek a karantén alól, amennyiben a vakcina és a beutazás között eltelt minimum 10 nap. A határon át ingázók már tudhatják, hogy rájuk mindez nem érvényes, akárcsak a 3 év alatti gyerekekre sem.

A teljes lista itt böngészhető. Fontos még tudni, hogy mindez február 15-én, hétfőn 00:00 órától lép érvénybe.

Hirdetés