Magyarország megvétózhatja a schengeni bővítést, higannyal mérgezett az anyós – szombati hírmix

Egy kislány pedig kizuhant egy 5. emeleti ablakon – válságos állapotban van.

Hirdetés

Hollandia már nem, Magyarország viszont megvétózhatja a schengeni bővítést

Hollandia bejelentette: megváltoztatta korábbi álláspontját, és már nem ellenzi Bulgária schengeni csatlakozását. Ez Romániának is jó hír, hiszen a két ország „csomagban” jár, vagy mindkettőt felveszik vagy mindkettőt elutasítják. Így aztán elsősorban Ausztria ellenkezésén múlik az övezetbe való felvételünk, de arról már korábban beszámoltunk, hogy az osztrákok csak lépcsőzetesen engedélyeznék a két ország felvételét (először csak a légi forgalom tekintetében lehetne megszüntetni a határellenőrzést), ráadásul komoly feltételeket is szabtak a két ország számára, amikre még Brüsszelnek is rá kell bólintania. Magyarország külügyminisztere, Szijjártó Péter ugyanakkor szombaton megerősítette, amit a bolgár miniszterelnök, Nikolaj Denkov egy nappal korábban nyilvánosságra hozott: Magyarország tényleg könyörtelenül megvétózza Bulgária (és ezzel együtt Románia) csatlakozását, ha a bolgárok nem vonják vissza a törvényt, amely révén emelt tranzitdíjat szednek az országuk területén áthaladó orosz földgáz után. Ettől a vezetéktől függ Észak-Macedónia, Szerbia és Magyarország fölgázszükségletének is a nagy része, így Szijjártó „botrányosnak és ellenségesnek” nevezte, a tranzitdíj bevezetését. Bár a bolgárok már hétfőn felfüggesztették a díj beszedését, Szijjártó most világossá tette: Magyarország csak akkor nem él vétójogával a jövő heti szavazáson, ha az említett törvényt addig végleg eltörli a bolgár parlament.

Higannyal mérgezte meg vejét és annak fiát egy nő

Szó szerint elmérgesedett a viszony egy 48 éves Ilfov megyei férfi és 83 éves anyósa között. A férfi azzal hívta fel péntek este az 112-es segélyhívó számot, hogy anyósa szürke anyagot, feltehetően higanyt tett az ételbe, és ezzel megmérgezte őt, illetve 18 éves fiát. Az érintetteket kórházba szállították. A rendőrségi közlemény szerint a kiérkező rendőrök megállapították, hogy a 48 éves férfi és 83 éves anyósa között konfliktus van – amit jelen helyzetben nem volt túl nehéz megállapítani. Az ételben talált szürke anyagot elküldték a laborba, hogy megvizsgálják, tényleg higanyról van-e szó, az anyós ellen pedig távolságtartási végzést adtak ki.

Kizuhant az 5. emeletről egy kislány, túlélte, de kritikus állapotban van

Kizuhant egy 5. emeleti ablakból egy 4 – egyes források szerint 5 – éves kislány Bukarest 3. kerületében. Az első vizsgálatok szerint a kislány az ablakhoz túl közel elhelyezett karácsonyfa segítségével mászott fel az ablakhoz, kinyitotta azt, majd elvesztette az egyensúlyát és kiesett a tömbház melletti zöld övezetbe. A kiérkező rendőrök itt találtak rá vérző fejjel, eszméletlen állapotban. A mentősök a helyszínen stabilizálták a kislány állapotát, majd kórházba szállították. Jelenleg az intenzív osztályon ápolják, kritikus állapotban van. A kislány édesanyjával tartózkodott otthon a baleset idején. A rendőrök gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt indítottak eljárást.

Hirdetés