FRISSÍTÉS: Tévedés a nemzetiségi diszkrimináció a románokra szabott versenyszabályzatban

Más nemzetiségűek nem pályázhattak volna külgazdasági tisztségekbe a miniszteri rendelettel jóváhagyott eredeti szöveg szerint.

Hirdetés

FRISSÍTÉS

Reagált a gazdasági minisztérium, álláspontja szerint tévedés történt a szabályzat szövegében. A „tárgyi tévedést” hamarosan kijavítják, a szövegből pedig törlik azt a részt, miszerint csak román nemzetiségűek pályázhatnak külgazdasági tisztségekre – írta a g4media.ro portálnak küldött válaszában a gazdasági minisztérium sajtóirodája.

Miközben Románia folyamatosan a kisebbségek mintaállamának hazudja magát, itt van egy hivatalos dokumentum, mely igazolja, hogy az állam hátrányosan különbözteti meg a nem román nemzetiségű állampolgárait. A Hivatalos Közlönyben április 30-án megjelent egy miniszteri rendelet, melyet Virgil Popescu, a gazdasági szaktárca vezetője írt alá.

A rendelettel jóváhagyott versenyvizsga-szabályzat előírja, hogy csak olyan személyek tölthetnek be külgazdasági tisztséget, akik román állampolgárok és román nemzetiségűek. Gyakorlatilag kizárják a lehetőségét annak, hogy egy magyar, szász, sváb, roma, ukrán, szlovák, stb. nemzetiségű román állampolgár jelentkezzen a tisztségre, illetve részt vegyen a versenyvizsgán. A szabályzat 13. cikkelye előírja, hogy a jelentkezőknek saját felelősségre kell nyilatkozatot benyújtaniuk, hogy román állampolgárok és román nemzetiségűek. Hozzá kell tenni, hogy a 6. cikkely csak az állampolgárságra vonatkozó követelményt támaszt, de ez irreleváns tekintettel arra, hogy egy másik cikkely konkrétan említi a nemzetiséget.

A szabályzat ebben a formában ellentmond Románia Alkotmányának, hiszen annak általános elvei között, A nép egysége és az állampolgárok egyenlősége című 4. szakasz 2. cikkelyében az áll:

Hirdetés

„Románia az összes állampolgárának közös és oszthatatlan hazája, fajtól, nemzetiségtől, etnikai eredettől, nyelvtől, vallástól, nemtől, véleménytől, politikai hovatartozástól, vagyontól vagy társadalmi származástól függetlenül.”

Kíváncsian várjuk, hogyan magyarázza ezt ki a gazdasági miniszter G4Media-nak, amely a dokumentumot észrevette.

Hirdetés