Magyargyűlölet a lelátókon, cirkusz a parlamentben, belenéztünk a kormányfő pénztárcájába – napi hírmix

Az ellenzék szerint a kormány szabad kezet adott a lopásnak, az elkeseredett tejtermelők pedig hiába várják a segítséget az államtól. Nézzük át, mi minden történt szerdán.

Hirdetés

Ismét az önfeledt magyargyalázástól volt hangos a lelátó a román fociválogatott meccsén

A román fociultrák már megint annyira unták a válogatottjuk kedd esti Eb-selejtezős teljesítményét, hogy előkapták a jól ismert magyarellenes rigmusokat, aztán sikerült bebizonyítaniuk, hogy ha megerőltetik magukat, tudnak ők még ennél lejjebb is süllyedni. Egy adott ponton egy Mongólia-térképet ábrázoló bannert emeltek a magasba, melyen a „historical greater hungary” – azaz „Mongólia a történelmi nagy magyarország” – felirat szerepelt, aztán előkerült egy Nagy-Romániás molinó is. Mindezt pár nappal azután, hogy a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) hivatalos közleményben tiltakozott a Nagy-Magyarország térkép használata ellen a magyar válogatott meccsein.

És ez nem minden: ha már a román válogatott épp a fehéroroszokkal játszott (2-1 lett amúgy a meccs végeredménye), üzenetek a volt szovjet államnak is: rajtuk a második világháborúban elhunyt román hadifoglyok méltó sírhelyeinek hiányát kérték számon. Kíváncsian várjuk, milyen szankciókkal kínálja meg majd az UEFA a román szövetséget…

„A kormány szabad kezet adott a lopásnak” – mondja az USR a hivatali visszaéléssel kapcsolatos törvénymódosításról

Körvonalazódik egy újabb orbitális nagy botrány a parlamentben, miután a szenátus – első házként – elfogadott egy törvénymódosítást, amely szerint csak 250 ezer lejt (!) meghaladó kár esetén számít bűncselekménynek a hivatali visszaélés. Cătălin Drulă, az ellenzéki USR elnöke a Facebook-bejegyzésében azt írta, a módosítás által a két nagyobbik kormánypárt vezetője – Nicolae Ciucă és Marcel Ciolacu – „gyakorlatilag szabad kezet adott a 250 ezer lej alatti lopásnak”. Drulă emlékeztetett, 2017-ben egy hasonló Btk-módosítás miatt százezrek vonultak utcára Romániában, és az elfogadását akkor sikerült is megakadályozni.

A REPER társelnöke, Dragoş Pîslaru már bejelentette, hogy pártja tiltakozó tüntetést szervez a kormánypalota előtti téren. Az ellenzéki politikus is úgy értelmezi, a szenátus voltaképp a 2017-ben hatalmas demonstrációkat kiváltó, hírhedt 13-as sürgősségi rendeletet fogadta el. „Dragnea, a tanítványaid téged is túlszárnyaltak”, jegyezte meg Pîslaru a bejegyzésében. A módosítás alapján 2-től 7 évig terjedő börtönnel büntethető az a köztisztviselő, aki hivatali kötelességei teljesítése során tudatosan elmulasztja egy törvényi előírás végrehajtását, vagy pedig az előírást egy másik jogszabály megsértésével hajtja végre, és ezzel legalább 250 ezer lejes kárt okoz. A meccs nincs lejátszva még, a tervezetet ugyanis a képviselőház vitatja meg döntő házként.

Kíváncsi, hogy mennyit keres a miniszterelnök? Hát nem keveset…

Ismét terítékre került – ki tudja hányadszorra már – a speciális nyugdíjakat szabályzó törvénytervezet, melyről épp ma zajlott vita a szenátusban. Ennek keretében szólalt fel Ştefan Pălărie, az USR honatyája, aki azzal kezdte a mondandóját, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnökként jelenleg havonta nettó 16 400 lejt keres, és emellett 18 ezer lejes katonai nyugdíjat kap.

Hirdetés

Szép összegek ezek, de a politikus ezzel azért állt elő, mert kiszámolta: amennyiben a tervezetet a parlament elfogadja a jelenlegi formájában, Ciucă nyugdíja csupán 550 lejjel fog csökkenni. A szenátus amúgy meg is szavazta a tervezetet, amely többek közt kimondja, senki nem részesülhet többféle speciális nyugdíjban, a juttatást az infláció mértékével minden évben emelik, a nyugdíj azon részére pedig, amely meghaladja a járulékalapú nyugdíjat, 15 százalékos adót vetnek ki. A tervezetet várhatóan még alakíthatják, míg az alsóházi szavazásra sor kerül.

Több ezer liter tejet öntöttek el az elkeseredett gazdák egy szilágysági tüntetésen

Hétezer liter tejet öntöttek az emésztőgödörbe az erdélyi tejtermelők szövetségének a képviselői egy tiltakozó akció keretében, a Szilágy megyei Járaszurdukon. Az elkeseredett gazdák ezzel arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a tejtermelők tarthatatlan helyzetbe kerültek: míg a feldolgozók tőlük 1,5 és 2 lej közötti áron veszik át a tejet literenként, a boltok polcain már 10 lej körüli összegbe kerül.

Már amikor el tudják adni, mert az importdömping miatt sokan arra kényszerülnek, hogy elajándékozzák a tejet, mielőtt megromlik. Daniel Frei, az érdekvédelmi szövetség elnöke úgy tudja, április elsejétől a gazdák még nehezebb helyzetbe kerülnek majd, ugyanis egyetlen feldolgozó cég sem akarja felvásárolni az általuk termelt tejet, ezért a kormány beavatkozását kéri.

Hirdetés