Magyar ezüst, magyar feltámadás, román szünet – ez volt szombaton a tokiói olimpián

Újabb érmet szerzett Milák Kristóf, a spanyolok fociban felidézték az Európa-bajnokság legjobb meccsét, de volt tarolás és teljes betli is. Mutatjuk a nap legjeit.

Hirdetés

A nap magyarja: Milák Kristóf. A 200 méteres pillangó-úszás megnyerése után 100-on is ezüstérmes lett, 49.68 másodperces Európa-rekordot úszva. A győztes amerikai Caleb Dressel azzal dicsérte meg riválisát, hogy világrekord (49.45) kellett a legyőzéséhez.

A nap feltámadása: a magyar női kézilabda-válogatott. Három vereség után végre sikerült jól védekeznie, és végig vezetve le is győzte 29-25-re a világbajnoki döntős Spanyolországot. A férfi pólósok is nyertek, 11-8-ra az Egyesült Államok ellen, és továbbjutottak csoportjukból.

A nap románja: senki. Mivel szombaton egyetlen romániai sportolónak sem volt versenye az olimpián. Az eddigi négy éremből hármat szerző evezősök már befejezték, így éremesély sem nagyon maradt már az olimpia második hetére.

A nap copy-pastje: a spanyol focicsapat. A 92. percben egyenlítettek Elefántcsontpart ellen a negyeddöntőben, aztán a hosszabbításban már 5-2-re nyertek – mintha csak lemásolták volna a nagyválogatott horvátok elleni 5-3-as meccsét. Unai Simón, Eric Garcia, Pau Torres, Pedri, Dani Olmo és Mikel Oyarzabal mind a két drámai meccsen játszott, utóbbi mindkét hosszabbításban lőtt gólt.

A nap szeppukuja: a japán cselgáncs-csapat. A judo szülőhazája a 14 egyéni versenyből kilencet megnyert, de az első ízben megrendezett csapatverseny döntőjét elvesztette a franciák ellen.

Hirdetés

A nap óvás-bajnokai: Dominika és az Egyesült Államok. A 4×400 méteres vegyes váltóban mindkét csapatot kizárták az elődöntőben, de mindkettő sikeresen óvott és futhatott a fináléban, ahol Dominika második, az Egyesült Államok pedig harmadik lett. A két-két férfi és női futóból álló, az olimpiai programba most bekerült stafétát amúgy a lengyelek nyerték.

A nap tarolása: a jamaicai sprinterek. A női 100 méteres síkfutásban Elaine Thompson-Herah olimpiai csúccsal (10.61 másodperc) védte meg riói címét, a pekingi és londoni győztes Shelly Ann Fraser Pryce negyedik olimpiáján lett érmes, és Shericka Jackson is bejött harmadiknak. Ez az olimpia második versenyszáma, ahol egy ország kibérelte a dobogót, a női hegyi kerékpározásban Svájcnak sikerült ugyanez.

A nap teljes betlije: Novak Djokovics. A tenisz szupersztárja pénteken az egyes és a vegyes páros elődöntőt is elbukta, szombaton pedig elvesztette az egyes bronzmeccsét a spanyol Pablo Carreno-Busta ellen, majd vállsérülése miatt visszalépett a vegyes páros harmadik helyéért vívott mérkőzéstől. A húsz Grand Slam-tornát nyerő szerb klasszisnak négy olimpián egyetlen ezüstérem jött össze, az is még 2008-ban, Pekingben.

Hirdetés