Leterhelt az egészségügy, de nem lesz újra kórház a sportcsarnokból Kolozsváron

Elsőre sem volt semmi értelme, most, hogy otthon maradhatnak a tünetmentes és az enyhe tüneteteket produkáló fertőzöttek, még kevésbé lenne.

Hirdetés

Emlékszünk még a kolozsvári sportcsarnokban nagy csinnadrattával kialakított kampánykórházra, melynek küszöbét soha egyetlen fertőzött sem lépte át? Most, hogy a tavaszi szükségállapot idején regisztrált napi esetszám többszörösével küzdenek az orvosok, egyre inkább telítődnek a kórházak, és ideig-óráig elfogytak az intenzív terápiás helyek száma is Kolozs megyében, adódik a kérdés, hogy nem-e lehet újra kórházzá alakítani a sportcsarnokot. Neki is szegezték a kérdést a Kolozs megyei prefektusnak, Mircea Abrudeannak, aki elfogadható magyarázatot adott arra, hogy ez miért nem lehetséges. Viszont ez semmivel sem csökkenti annak a ténynek a kínosságát, hogy mekkora pénzkidobás és energiapocsékolás volt tavasszal nekiugrani egy ilyen kampánykórház kialakításának.

Szóval a kormánymegbízott kifejtette, hogy azért nem szükséges újra kampánykórházban gondolkodni, mert ma már a tünetmentes vagy a könnyű lefolyású koronavírus-fertőzöttek otthoni elkülönítésben maradhatnak, nem szükséges kórházba vonulniuk, a szóban forgó kampánykórház pedig éppen ezeket az eseteket látta volna el.

Nyilván, a sportcsarnok nem rendelkezett komolyabb felszereléssel, tehát a súlyosabb betegek ellátására totálisan alkalmatlan helyszín lett volna, nem beszélve arról, hogy az orvosok száma sem teszi lehetővé egy ilyen létesítmény működtetését. Az egészségügyi minisztérium ezzel kapcsolatos rendelete egyébként azt írja, hogy a tünetmenteseket és a könnyű lefolyású fertőzéseket alternatív helyszíneken is lehet kezelni, tehát elviekben egy kampánykórházban is, de érthető módon a páciensek inkább az otthoni lábadozást választják.

A sportcsarnokban májusban rendeztek be kampánykórházat, 350 ággyal. Egy hónappal az átadása után Emil Boc polgármester bejelentette, hogy június 10-től fokozatosan visszatér a sportélet a BT Sportcsarnokba. A létesítménybe egyetlen páciens se tette be a lábát, pedig meglehetősen drága mulatság volt: egymillió lejt vertek el rá. Igaz, nem közpénzből, hanem egy áruházlánc és partnerei befektetésével. Legalább a kampánykórház bútorzata és felszerelése a Kolozs megyei katasztrófavédelemhez került, így ha újabb szükségállapot jön, nem kell újakat vásárolni. Már ha addig nem mennek tönkre.

Hirdetés