Lépegetünk a normalitás fele, lassan, de biztosan letudjuk az ötödik hullámot is

Február eleje óta fokozatosan ereszkednek a járványgörbék, ilyenkor szeretjük Alexandru Rafila egészségügyi miniszter biztató nyilatkozatait.

Hirdetés

Mégsem érte el kedden a napi esetszám az ötezret, mint ahogy azt az egészségügyi miniszter előrejelezte, de az elmúlt 24 órában még így is összeírtak 4276 új koronavírus-fertőzöttet. Ez még mindig jobb, mint egy héttel ezelőtt, amikor 5140 új esetről számoltak be, azt követően folyamatos volt a csökkenés, egészen máig.

Az elmúlt hetek adatait összevetve viszont úgy néz ki, lassan, de biztosan sétálunk kifele az ötödik hullámból – erre mutatott rá keddi sajtótájékoztatóján Alexandru Rafila is.

Mint mondta, február eleje óta látványosan csökkent a tesztek pozitivitási rátája és a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma is, de egyre kevesebben szorulnak intenzív terápiás ellátásra is – mindez azt mutatja, hogy lassan de biztosan magunk mögött tudtuk ezt a fránya ötödik hullámot. Íme egy 60 napot összefoglaló grafikon a pozitivitási ráta alakulásáról:

Itt pedig a súlyos betegek számának fokozatos csökkenése látszik az elmúlt hetekben:

Hirdetés

Jelenleg egyébként 2702-en szorulnak kórházi kezelésre – 145-tel kevesebben, mint egy nappal korábban –, 398-an még mindig az ATI-n lábadoznak (közülük 346-an nincsenek beoltva).

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) egyébként kedden közölte, március 21. és 27. között 284 fertőzöttnél mutatták ki a vírus omikron variánsát, amely egy ideje dominánssá vált az országban. Múlt vasárnapig 4223 omikron-fertőzést mutattak ki szenkvenálások alapján, ezek közül 1027 esetben a vírus BA.2 alvariánsát azonosították.

Hirdetés