Lehet, hogy rossz idő van, de legalább szépen csökkennek a járványszámok

Ha így haladunk, hamarosan túl lehetünk a harmadik hullám nehezén.

Hirdetés

2989 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában 24 867 PCR- és 12 075 antigén teszt elvégzése után, a pozitivitási ráta így 8,09%, ami az elmúlt napokénál is alacsonyabb.

Az elmúlt napokhoz képest az elhunytak száma is csökkent: 150-en vesztették életüket a járvánnyal összefüggésben.

A legjobb hír, hogy tegnap óta több mint 30-cal csökkent az intenzív osztályon kezeltek száma: jelenleg 1405-en vannak kritikus állapotban.

A fő számok csökkenése azt jelzi, hogy a megszorítások hatottak, ráadásul az oltási kampány is kezdi meghozni a gyümölcsét.

Jelenleg 11 168-an vannak kórházban, 43 884 igazolt fertőzött lábadozik otthoni, míg 11 112 intézményes karanténban.

Hirdetés

A megyei fertőzöttségi ráták is szépen csökkennek: már csak Bukarest, valamint Kolozs és Ilfov megye van a vörös küszöb fölött – ez ismét kettővel kevesebb szerdához képest.

A csökkenés a megyénként regisztrált napi esetszámokon is szépen látszik.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) csütörtöki jelentése szerint az ország 6 erre alkalmas laboratóriumában április 18-áig összesen 1502 mintán végezték el a genomszekvenálást, és a minták 64%-a esetében derült ki, hogy a fertőzést a koronavírus valamelyik új törzse okozta – ezek túlnyomó többségét a brit variáns. Számszerűen 948 megbetegedést okozott a brit törzs (B.1.1.7), ötöt a dél-afrikai (B.1.351), kettőt pedig a brazíliai (P.1) mutáció. Az új törzsekkel megfertőzött emberek közül 27-en vesztették életüket – mindannyian a Romániában egyre szélesebb körben elterjedt brit variánst kapták el.

Hirdetés