Leendő egészségügyi miniszter: biztosan lesz ötödik hulláma a koronavírus-járványnak

Alexandru Rafila nem kertel, és figyelmeztet a kockázatokra.

Hirdetés

Bár most éppen úgy tűnik, hogy egy kicsit fellélegezhetünk, mivel a koronavírus-járvány negyedik hulláma, amely októberben tetőzött levonulóban van, egyre kisebb a napi esetszám, és a kórházban ápoltak száma is csökkenőben, az egészségügyi tárca leendő vezetője figyelmeztet: sajnos bizonyos, hogy lesz ötödik hullám is.

Alexandru Rafila orvos, aki korábban Románia Egészségügyi Világszervezethez (WHO) delegált képviselője volt, majd a Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti képviselője lett, most pedig a csütörtökön beiktatandó kormányban az egészségügyi miniszteri tisztséget fogja betölteni, kedden este elmondta: a koronavírus még velünk marad, mivel a jelenlegi, indiai eredetű delta variáns sokkal fertőzőképesebb, ezért ennél már 90 százalékos átoltottság lenne szükséges a közösségi immunitáshoz, nem 70, mint az első variánsnál.

Ugyanakkor szerinte a közösségi immunitást előbb-utóbb elérjük: vagy az oltások révén, vagy azáltal, hogy az oltatlanok megfertőződnek, és így szereznek védettséget.

Azonban a vírus várhatóan ekkor sem tűnik el, csak szezonálissá válik.

Azt is megjegyezte: a járvány ötödik hullámára számítani kell, mivel továbbra is magas a vírussal szemben fogékonyak száma: egyrészt a rengeteg oltatlan miatt, másrészt azért, mert az év elején beoltottak esetében csökkent a védettség mértéke.

Ezért szükséges a harmadik oltás beadása is, mivel az oltások jelentik a legrövidebb utat a normalitás irányába.

Hirdetés

Ugyanakkor az ötödik hullámhoz várhatóan nem csupán a sok oltatlan járul majd hozzá, hanem az is, hogy az ünnepek során

az emberek többet utaznak, többet találkoznak, és várhatóan sokan nem tartják majd be az óvintézkedéseket.

A védettségi igazolvány munkahelyi bevezetése kapcsán Rafila azt mondta: ezt csak akkor kell kötelezővé tenni, ha ismét nőni kezd az esetszám, akkor viszont gyorsan, hogy meg lehessen előzni a járvány berobbanását. A leendő miniszter amúgy azt mondja, az oltottság és a betegségen való átesés mellett a védettségit a negatív teszttel rendelkezőknek is meg kell kapniuk.

Figyelmeztetett mindemellett, hogy

a védettségi igazolvány nem az elnyomás eszköze, sőt: a normalitás vezető út.

Egyik legfőbb miniszteri célkitűzéseként egyébként azt nevezte meg, hogy 5-10 000 embert megóvjon attól, hogy belehaljon a koronavírus-fertőzésbe.

Hirdetés