Leckéztet a korona: fertőzési góc alakult ki több erdélyi iskolában és óvodában is

Járványügyi szempontból nem sok jó hír érkezett az iskolanyitás óta eltelt közel három hét alatt, sőt.

Hirdetés

Ne cukrozzuk, mondjuk ki: meglehetősen rossz hírek érkeztek a tanintézetekből a február nyolcadikai iskolanyitás óta, így aztán tényleg csak napok kérdése volt, hogy fertőzési gócok kialakulásáról is be kell majd számoljunk.

A gyulafehérvári Mihai Viteazul katonai kollégiumot két és fél héttel az iskolanyitás után be kellett zárni, miután 76 diák fertőződött meg koronavírussal, közülük négyen kórházba is kerültek, a többiek a szülők kérésére otthon lábadoznak. A többi 386 diák viszont nem hagyhatja el a bentlakást az elkövetkező két hétben.

A katonai kollégium volt az egyetlen a városban, ahol a fizikai jelenléttel zajlott az oktatás.

Fertőzési góc alakult ki a kolozsvári Kis Szirén (Mica Sirenă) óvodában, ahol 306 gyerekből hatan, s az alkalmazottak közül öten kaptak rossz hírt a tesztelés után.

A baj múlt csütörtökön kezdődött, amikor egy óvónőről kiderült, hogy megfertőződött, három nappal később már több szülő is jelezte, hogy a gyerekük tesztje pozitív lett. Az óvodát természetesen bezárták, a 12 csoportnak online tartanak majd foglalkozásokat.

Hirdetés

Temesváron a 27-es gimnáziumban és egy lugosi magánóvodában fújtak riadót fertőzési góc miatt. Szilágy megyében amúgy egy héttel ezelőtt 20 iskolát és óvodát kellett bezárni hasonló okokból, vagy amiatt, hogy az adott településen megnőtt a fertőzöttségi ráta.

Az Országos Diáktanács egyébként 755 iskola diákjainak a megkérdezésével készített egy online-felmérést, melyből kiderült például az, hogy 214 iskolában egyszerűen nincs lehetőség a járványügyi rendelet által javasolt, minimum egyméteres távolság betartására a tantermekben. Ami viszont ennél is rosszabb, hogy a megkérdezettek 50 százaléka azt válaszolta, hogy az iskolájukban víz sincs, nemhogy szappan.

Hirdetés