Illusztráció / Unsplash

Lassított a tempón a koronavírus, de így is négyezer fölötti a napi fertőzésszám

Az újbóli negatív rekord ellenére országosan nincs ugrásszerű növekedés, nem úgy, mint Kolozs megyében.

Hirdetés

Nincsenek jó híreink, hiszen a legújabb országos jelentés szerint továbbra sem mutat csökkenő tendenciát a járvány: 4026 új koronavírusos esetet regisztráltak egyetlen nap alatt.

Ezzel ismét megdőlt a negatív rekord, igaz, harmadik napja nem volt ugrásszerű változás, a számok lassú növekedést mutatnak. Nem úgy, mint Kolozs megyében, ahol 267 új beteget regisztráltak egyetlen nap alatt, a tegnapi 227 után. A megyében október elején lépte át először a százas küszöböt a vírus, azóta egyre meredekebb a növekedés.

Visszatérve az országos adatokra: 30 325 tesztet végeztek el, ebből 18 337-et a járványügyi protokoll keretében, a többit kérésre. A pozitív tesztek aránya 13,23%, ami átlagosnak mondható az utóbbi időszak adataihoz viszonyítva.

Csütörtök reggel óta 75 koronavírusos beteg halt meg, hárman a húszas éveikben jártak. A haláluk körülményeiről nem közöltek információkat, de mindegyik elhunytnak volt társbetegsége.

Hirdetés

Jelenleg 9838-an vannak kórházban, 726-an intenzív terápiás ellátásban részesülnek. Egyre fogynak a helyek a súlyos betegek ellátására szakosodott ATI-részlegeken, ahogy az ábra is mutatja, a pénteki adat ismét rekord magasnak számít.

Ludovic Orban kormányfő egyébként bizakodóan nyilatkozott csütörtök este az egyik hírcsatornának, szerinte legfeljebb tíz napon belül éreztetni fogja a hatását az, hogy újabb szigorító intézkedéseket vezettek be, és a számok csökkenésnek indulnak. Ugyanakkor Raed Arafat belügyi államtitkár, a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője szerint valószínűleg a lakosság 4,5%-a már megbetegedett, mert nagyon sokan estek túl a fertőzésen úgy, hogy nem is tudtak róla.

Hirdetés