Külföldön nyaralna, de a járvány miatt nem tudja, hol lehet, hol érdemes? Mutatjuk!

Európa több országa megnyitotta a határait – bizonyos feltételekkel – a turisták előtt. Készítheti a bőröndöket!

Hirdetés

Tudjuk, hogy már nagyon szeretne nyaralni egy jót, lehetőleg egy olyan helyen, ahol nem bömböl a manele – vagyis külföldön. Tavaly a koronavírus-járvány nagyrészt elmosta a külföldi nyaralások lehetőségét (hacsak az ember nem akart mondjuk Görögországban pihenni, ahol honfitársaink nagyszámú jelenléte miatt szintén bömbölt a manele), idén azonban úgy fest, hogy jóval szélesebb palettáról válogathatunk.

Európa számos országa megnyitotta ugyanis a határait a turisták előtt, és bár mindegyiknek megvannak a saját feltételei, ezek egyáltalán nem teljesíthetetlenek. Alább összefoglaljuk röviden, melyik ország mit vár el a beutazóktól.

Horvátország mindenkit szeretettel vár, aki fel tud mutatni egy 48 óránál nem régibb PCR-tesztet (mondjuk nem árt, ha negatív), egy oltási igazolást, esetleg bizonyítani tudja, hogy nemrégiben átesett a betegségen, így vannak antitestjei. A schengeni övezeten kívülről érkezőknek (így nekünk is) igazolni kell azt is, hogy már le van foglalva a szállásuk az üdülőhelyen.

Franciaország nem kér negatív tesztet azoktól, akik be vannak oltva (legalább két hétnek el kell azonban telnie a második dózistól, illetve négynek az egydózisú Johnson & Johnson oltás esetében). Akik még nem kaptak oltást, egy 72 óránál nem régibb PCR- vagy antigén teszt felmutatásával is megnézhetik az Eiffel-tornyot.

Görögországba most is mehet bárki, aki oltási igazolást, 72 óránál nem régibb PCR-tesztet tud felmutatni, vagy egy igazolást arról, hogy átesett a betegségen. Az országban már május óta nyitva vannak a bárok és éttermek, és éjszakai kijárási korlátozás sincs érvényben.

Olaszország egyelőre minden odautazótól kér egy 48 óránál nem régibb negatív PCR-tesztet. Az itáliai félszigeten (amelyet rendkívül megviselt a járvány, különösen az első hullámokban), ugyanakkor még mindig éjszaki kijárási tilalom van érvényben (23 óráig lehet császkálni az utcán), és maszkot is kell viselni a nyilvános helyeken, és ez legalább júliusig így is marad.

Málta az EU legkisebb tagállama, de egyben az első is, amely elérte a nyájimmunitást. Június elejéln nyitotta meg újra a határait a turisták előtt. Ők egyelőre egy 72 órásnál nem idősebb PCR-teszttel tudnak bejutni a szigetországba, legalábbis júliusig, amikortól elvileg érvényes lesz az EU által elfogadott „oltási útlevél”. Az éttermek éjfélig üzemelnek, de a maszkviselés egyelőre az utcán is kötelező.

Hirdetés

Izlandra a beoltottak és a betegségen átesettek karanténkötelezettség nélkül bejuthatnak, viszont fel kell mutatniuk egy negatív tesztet. Ezt érkezéskor, a reptéren is elvégezhetik, öt napra azonban így is önkéntes karanténba kell vonulni egy második teszt elvégzéséig.

Montenegróba a beoltottak, a betegségen átesettek és mindazok szabadon mehetnek, akik egy 72 órásnál nem régibb PCR- vagy egy 48 órásnál nem régibb antigén tesztet fel tudnak mutatni.

Portugáliába egy 72 órásnál nem régibb PCR-teszttel lehet bejutni.

Jó nyaralást kívánunk, de indulás előtt azért még tájékozódjon a friss szabályokról, mert megszokhattuk már, hogy ezek gyakorta változnak.

Hirdetés