Ha nem is autópályán, de gyorsforgalmi úton suhanhatunk nemsokára Kolozsvár és Beszterce között

A megállapodást hamarosan aláírják, már csak az a fő kérdés, tényleg van-e rá pénz.

Hirdetés

Jelenleg közel két órába telik megtenni a Kolozsvár és Beszterce közötti 110 km-es távot, ezt az időt jelentősen lecsökkentené egy gyorsforgalmi út a két megyeszékhely között. A PNL tavalyi novemberi besztercei kampányának fő ígérete volt a beruházás, melyre elviekben elkülönítettek 568 millió eurót az Országos Helyreállítási és Rugalmassági Terv (PNRR) 9,5 milliárd eurós költségvetéséből (ez az a pénz, ami az EU biztosít a járvány okozta gazdasági károk helyreállítására).

Aztán kiderült, még sincs rá pénz, majd ismét azt mondták, hogy lesz. A PNRR legutóbbi változatában már csak Beszterce és Dés közötti gyorsforgalmi út szerepel tételesen.

Ettől függetlenül a két megyei tanács most azt közölte, hogy szövetkezni fognak

a Kolozsvárt Besztercével összekötő út érdekében, az erről szóló megállapodást még a héten aláírják. Ebben az áll, hogy a két megye önkormányzata megad minden támogatást a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaságnak a közbeszerzési eljárás kiírása, az előtanulmányok elkészítése és a pályázatokhoz szükséges dokumentumok biztosítása érdekében, akár a PNRR, akár más finanszírozási források megpályázása is a cél. A folyamatba bekapcsolják Kolozsvár és Beszterce város önkormányzatát is.

Fontosnak tartják, hogy megvalósuljon az út, mert jelentősen hozzájárulna a régió fejlődéséhez, ugyanakkor

csökkentené a rendkívül forgalmas európai rangú utat is.

Robert Sighiartău PNL-s képviselő, aki novemberben kampányolt a két város közötti gyorsforgalmi út tervével nemrég azt mondta, hogy a pénz biztosítva van a PNRR keretében, viszont a dokumentáció összeállítása versenyfutás lesz az idővel, mivel az Európai Bizottság megköveteli, hogy a fejlesztési tervben szereplő beruházások 2026-ig megvalósuljanak.

Hirdetés