Közismert alvilági figura dolgozik matektanárként az egyik erdélyi iskolában

A diákok és a szülők is felháborodtak, a tanfelügyelőség mossa a kezeit.

Hirdetés

Sajátos személyzeti politikát folytatnak a tordai Mihai Viteazul Főgimnáziumban: mint kiderült, egy korábban elítélt, közismert bűnbandavezér matematikatanárként dolgozik az iskolában.

Az Ovidiu Vancea nevű férfit néhány évtizeddel ezelőtt

a tordai alvilág fejeként rettegte a város, és számos bűncselekmény fűződik a nevéhez.

A helyzetre a diákok hívták fel a figyelmet, akik elmondták a szüleiknek, milyen jeles személy oktatja nekik a matekot.

A férfi ellen korábban kábítószer-csempészet miatt is eljárás indult, de 2003-ban például azért kellett 22 hónapot előzetesben töltenie, mert meggyanúsították, hogy az ő utasítására dobott valaki kézigránátot az egyik helyi pizzázóra, hogy ezzel félemlítse meg a tulajdonost, illetve a város lakóit.

Emiatt terrorizmus gyanúja miatt is vizsgálódtak ellene, de végül ejtették az ügyet.

2010-ben viszont már elítéltéj tíz évre, miután az általa vezetett bűnszervezet több építőanyag-lerakatot is átvert: egyszerűen nem fizették ki a termékeket.

A Kolozs megyei tanfelügyelőség viszont azt állítja: Vancea hivatalosan nem dolgozik az iskolában. Ehhez ugyanis be kellett volna mutatnia a pszichológiai alkalmasságát igazoló dokumentumot, valamint egy erkölcsi bizonyítványt is. Ez viszont nem történt meg, és nem is kötöttek vele szerződést.

Hirdetés

A tanfelügyelőség szerint az iskola igazgatója nem is beszélt a bűnözőből lett tanárral.

Aki ennek ellenére mégiscsak odakerült valahogy – a tanfelügyelőség szerint

egy másik tanáron keresztül jelezte, hogy szívesen beugrana helyettesíteni egy betegszabadságon levő matematikatanárt.

Munkaszerződést viszont nem kötöttek vele.

Az ügyből persze botrány lett, a szülők tiltakoznak, akárcsak a diákok, akik az igazgató lemondását követelik a tanári kar 23 tagjával együtt. A Kolozs megyei diáktanács közleménye szerint az ügy azt bizonyítja, hogy a tanintézetek számára nem prioritás a diákok jólétének és biztonságának szavatolása, egyúttal megmutatja, hogy a romániai oktatási rendszerben jókora gondok vannak.

Hirdetés