Kösz szépen, korona! Jóval drágábban kajálunk, mint egy éve – a gyümölcsök már 24 százalékkal többe kerülnek

És az év végéig még biztosan romlani fog a helyzet…

Hirdetés

Bizonyára ön is észrevette már, hogy mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni az utóbbi időben bevásárlás közben. A járványhelyzettel társuló gazdasági kiesés sajnos máris jelentős drágulásokat eredményezett, és ez nem feltétlenül a luxuscikkekre érvényes, hanem az alapélelmiszerekre is.

A júliusi adatok szerint az árak átlagosan 2,8 százalékkal emelkedtek 2019 júliusához képest, ezen belül az élelmiszerek 5,57 százalékkal drágultak. Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) adatai szerint a leglátványosabban a gyümölcsök lettek drágábbak, átlagosan 24 (!) százalékkal, de szembeötlően megnőtt a bab (több mint 12%), a citrusfélék (11,3%) és a liszt (6,91%) ára is.

A nemzeti bank előrejelzése alapján az infláció mértéke év végéig várhatóan 2,7 százalék lesz. A koronavírus-járvány és a jelenlegi kaotikus helyzet fokozatos megoldásával persze az infláció mértéke is csökkenni fog, jövő év közepére 2,2 százalék körül lesz majd.

Mindenesetre a dolgok egyelőre romlani fognak, az alapélelmiszerek ára az év végéig várhatóan 8,4 százalékos növekedést mutat majd, a következő év végére pedig ez az érték 3,3% körül lesz.

Szóval azt még nem tudni, hogy drágább lesz-e a leves, mint a hús, mert mindkettő elég drága lesz.

Hirdetés