Korrupciós ügyben elítélték a szervezett bűnözés ellen harcoló ügyészség vezetőjének férjét

FRISSÍTÉS: A DIICOT-vezér csütörtökön lemondott a tisztségéről. Nem volt más választása.

Hirdetés

FRISSÍTÉS
Giorgiana Hosu, a DIICOT főügyésze csütörtökön lemondott tisztségéről, a fejleményt az igazságügyi minisztérium közölte. Azért távozott, hogy a férje elítélése ne rontsa az intézmény jó megítélését. Hosut idén márciusban nevezte ki a DIICOT élére Klaus Iohannis elnök, annak ellenére, hogy a Legfelső Igazságügyi Tanács (CSM) nem adta áldását a kinevezésre.

Alapfokon három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a Bukaresti Törvényszék Dan Hosut, ami azért kínos, mivel az úriember nem más, mint Giorgiana Hosu, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) vezetőjének férje.

Dan Hosut számítástechnikai rendszerbe történő illetéktelen behatolás és bizalmas információk törvénytelen felhasználására való felbujtás bűntettében találta vétkesnek a bíróság.

Az egyébként bonyolult korrupciós sztori röviden arról szól, hogy Hosu, aki a bűncselekmény elkövetésekor egy magáncég ügyvezetőjeként dolgozott, korábban rendőrtiszt volt, a Román Rendőrség szervezett bűnözés elleni részlegén dolgozott, a migránsokat érintő emberkereskedelem felszámolásán dolgozó ügyosztály vezetőjeként. Egykori bennfentes rendőrként, kapcsolatai révén bizalmas információkat szerzett rendőrségi adatbázisokból, az infókat pedig pénzért cserébe átadta a Carpatica Asig biztosítótársaság egyik igazgatótanácsi tagjának, Angela Toncescunak, aki a társaság elnöke akart lenni, ehhez azonban meg kellett szereznie a biztosítási piacot ellenőrző állami felügyelet, az ASF támogatását.

Hirdetés

Érdekes módon a bíróság csütörtöki ítéletében felmentette Toncescut. Szintén felmentett egy cégvezetőt, aki ellen az ügyben szintén vádat emelt 2017-ben a DNA. Három év felfüggesztettet kapott egy rendőrfelügyelő is, aki Hosu „belső embere” volt az információszerzésben.

Az ítélet alapfokú, tehát megfellebbezhető. A DIICOT vezetőjének azonban igencsak inog a széke, Klaus Iohannis államfő kilátásba is helyezte szerdán, hogy ha Giorgiana Hosu férjét elítélik az ügyben, nem fog tétovázni. A DIICOT vezetőjét ugyanis az elnök nevezi ki és váltja le.

Hirdetés