Kormány, június: megemeljük a közszolgák fizetését. Kormány, augusztus: bocs, mégsem emelünk fizetést…

Eddig tartott az öröm a közszférában: miután elkezdődött a cirkusz, és mindenki bérpótlékot követelt, a rendeletet szépen visszavonták.

Hirdetés

Na kérem, eddig tartott az öröm a közszférában: a kormány ma visszavonta azt a rendeletet, amely az állami alkalmazottak egy részének megemelte volna az alapbérét. Ez papíron úgy nézett ki, hogy július elsejétől a közszférában dolgozók hazavihették volna a 25 százalékát annak a béremelésnek, amelyet még a 2017-ben elfogadott bértörvény alapján megilleti őket.

Ugyanebbe a rendeletbe belefoglalták azt is, hogy 10 százalékkal megemelnék

az osztályfőnökök, az iskolai és egyetemi sportkluboknál edzőként dolgozó tanárok, tanítók, óvónők, óvodában és elemi osztályokban tanító tanárok alapbérét, de az alapbér 50 százalékát bérpótlékként vihették volna haza azok, akik visszatérítendő támogatások kezelésével foglalkozó hatóságoknál dolgoznak.

Ebből aztán persze cirkusz lett, elkezdték csapkodni az asztalt azok a közszolgák is, akik ebből kimaradtak,

így a koalíciós partnerek úgy döntöttek, akkor lesz csend, ha ezt az egész rendeletet visszavonják, mert arra most nagyon nincs pénz, hogy mindenki részesüljön ebből az „ajándékcsomagból”.

Ó igen, hogy mi történt július elseje óta? Semmi, a törvényt nem alkalmazták, mert a honatyák csak úgy szavazták meg a javaslatot, ha ők és a polgármesterek is kapnak bérpótlékot. Így aztán az jogszabály az alkotmánybíróság asztalán landolt, ott pedig épp szabadságolnak.

Hirdetés