Kormány: hiába nincs több mint 50 településen polgármester, nem kötelező időközi választást kiírni, és drága is lenne

Sajátos indokokkal halogatják a voksolást.

Hirdetés

Bár immár 50 fölé nőtt a polgármester nélkül maradt települések száma Romániában, a kormány továbbra sem akarja kiírni az előre hozott választásokat.

A legutóbbi hivatalos adatok augusztusiak, ezek szerint akkor 47 településnek nem volt polgármestere, az Állandó Választási Hatóság illetékesei viszont most már – pontos szám megadása nélkül – azt mondják, a szám 5 fölé nőtt.

A kormányt viszont ez a jelek szerint nem hatja meg.

Meg is indokolták, hogy szerintük miért nem indokolt a választások idei kiírása, még annak ellenére sem, hogy a hatályos jogszabályok szerint a polgármesteri szék megüresedése után 90 napon belül meg kellene tartani a voksolást.

Nos, a kormány jogi csűrés-csavarásba kezdett: a hivatalos álláspont szerint ez nem azt jelenti, hogy kötelező lenne kiírni a voksolást, és azt sem, hogy 90 nap után már nem szervezhető meg.

Igazolásul az eddigi időközi választásokat hozták fel.

Emellett azt is megjegyzik, hogy a kormány dolga eldönteni, mikor tartja indokoltnak az időközi választások kiírását. Ehhez azt is figyelembe veszi, milyen hatással lennének a központi és a helyi költségvetésre, amivel azt sugallják, hogy

a jelenlegi gazdasági helyzet nem kedvez a választásoknak.

Hirdetés

Ráadásul a polgármesteri mandátumok folyamatosan megszűnnek, vagyis állandóan nő az elöljáró nélkül maradt települések száma.

Ezért aztán azt kérték a választási hatóságtól, közölje a kormánnyal a naprakész adatokat arról, hány település maradt elöljáró nélkül.

A fenti csűrés-csavarás nagyjából úgy fordítható le, hogy a kormány illetékesei azért nem írják ki az időközi választásokat, mert csak.

Illetve azért, mert a liberálisoknak nem tetszik, hogy a felmérések szerint a települések nagy többségén a velük egyébként koalícióban kormányzó szociáldemokraták nyernének.

Hirdetés