Körbepofozták egymást a főmuftik Victor Ponta pártocskájában a kormányiktatás után

Egy tipikus román politikai abszurd következik, melyben egymást árulózzák le a Pro Románia vezetői, akiket korábban árulás miatt tessékeltek ki a PSD-ből.

Hirdetés

Áll a bál a Victor Ponta által alapított Pro Románia pártban, miután a pártelnök által meghirdetett bojkott ellenére az alakulat hét törvényhozója bizalmat szavazott a hétfőn beiktatott liberális kormánynak.

A parlament plénumának tegnapi ülése után Ponta be is jelentette a Facebook-oldalán – hol máshol? –, hogy a pártocskája megválik azoktól az „árulóktól”, akik akarata ellenére megszavazták az Orban-kormány beiktatását.

A legviccesebb a történetben viszont az, hogy

a Pro Románia alapszabályának 12. cikkelye szerint a pártból senkit nem lehet kirúgni,

a párttagságot csak akkor veszítheti el valaki, ha lemond róla, vagy ha jogerősen elítélik.

És találják ki, ez a kis paragrafus kinek a javaslatára került bele a statútumba? Jól tippeltek: ezt bizony épp a mindenhatót játszó pártelnök kezdeményezésére írták bele az alapszabályba, Ponta így akarta elérni, hogy nehogy véletlenül ki tudják rúgni, mint a PSD-ből 2017-ben.

A párt EP-képviselője, Mihai „Akasztós” Tudose – aki arra buzdította párttársait, hogy szavazzák meg a kormányt – már be is jelentette, ő bizony

nem távozik a pártból, „inkább menjen Victor”.

Hirdetés

Régi ismerősünk már két Facebook-bejegyzésben is feltörölte a földet a pártelnökkel, mi több, időközben több területi Pro Romániás is bejelentette, hogy elege van Ponta önkényeskedéseiből és távozni akar.

Vajon befuccsol Victor Ponta nagy terve, szétesik a régi PSD-sekből összetákolt pártja, melynek élén az ex-miniszterelnök arról álmodozik, hogy ismét ő fújja majd a passzátszelet a baloldalon? Meglátjuk.

Hirdetés