A Kolozsvár környéki településekre is ráragadt Boc metróláza

Olyan nagyszabású tervekkel készülnek, hogy nehéz elhinni, megérjük a megvalósítást.

Hirdetés

Szövetségbe tömörültek a Kolozsvár környéki települések a megyeszékhellyel a metró és egy helyi érdekű vasúti (HÉV) hálózat megvalósítása érdekében. Az együttműködési megállapodást Kolozsvár és másik hat település (Gyalu, Szászfenes, Kisbács, Apahida, Zsuk és Bonchida) elöljárói ünnepélyes keretek között írták alá. Megegyeztek:

közösen intézik a vonatkozó tanulmányok elvégzését és a stratégiai tervezést mind a földalatti, mind a HÉV ügyében.

A metropolisz övezet mobilitását forradalmasító beruházásokat két lépcsőben valósítanák meg. Első körben a már meglévő infrastruktúrát használva indítanák be a vasúti közlekedést Magyarnádas és Bonchida között (43 km), az eddigi megállókat újabbakkal egészítenék ki Kisbácsban, a Törökvágáson és a szamosfalvi reptér irányába tartó Aurel Vlaicu sugárúton. A megállóhelyeket úgy alakítanák ki, hogy maximálisan kiszolgálják az utasok kényelmét: várótermekkel, jegyárusító helyekkel, automatákkal, parkolóhelyekkel rendelkeznének, és menetrend szerinti járatokkal kapcsolódnának a város helyi közlekedéséhez.

A második szakaszban földalattit építenének Gyalu és a szamosfalvi nemzetközi repülőtér viszonylagos közelében található, úgynevezett IRA híd között, mintegy 16 kilométeres szakaszon. A metró megállna többek között a leendő regionális kórháznál, a Vivo bevásárlóközpontnál és a városközpontban is, a konkrét megállók helyét a szakértők fogják meghatározni.  A városon kívül földfelszín felett, a városon belül, a földfelszín alatt közlekedne.

A projekt folytatásaként Gyalut és Szászfenest kötnék össze.

Emil Boc tájékoztatása szerint a közeljövőben kiírhatják a pályázatot a metró előtanulmányának, illetve a HÉV megvalósíthatósági tanulmányának elkészítéséhez. A polgármester bizakodóan nyilatkozott a projektről, mondván a pénz egy részét európai forrásokból fedezik, de az egymilliárd eurós beruházáshoz számítanak a magánbefektetőkre és a köz-magán társulásokra (PPP), ugyanakkor kölcsönökről is tárgyalni fognak.

Hirdetés