A kolozsvári járványszámok alakulása

Kolozs megye ismét bevörösödött: egy napig sikerült 3 ezrelék alatt tartani a fertőzési rátát

Országosan 1551 új fertőzöttet regisztráltak. A pozitivitási ráta ismét 17 százalékos.

Hirdetés

Az elmúlt hetekben a járványmutató egyértelmű csökkenését figyelhettük meg, aminek a következtében a legtöbb megyében sikerült enyhítéseket bevezetni. Meglehetősen felemás helyzet alakult ki Bukarestben: alig döntötték el, hogy nyithatnak a vendéglátó helyek belső terei, illetve a mozik és színházak, megjelent a koronavírus brit variánsa, és ez aggasztani kezdte a járványszakértőket. Közben a hatóságok az iskolák újranyitását tervezik, amit a lakosság már nagyon vár.

Az ország megyéi közül már csak Temes és Kolozs megyében van 3 ezrelék fölött a lakosságarányos fertőzési ráta, utóbbi egy napig gyarapította a sárga forgatókönyv szerinti megyék sorát. Az elmúlt 24 órában viszont 234 új esetet regisztráltak Kolozs megyében, így ismét 3,07 ezrelékre ugrott a lakosságarányos fertőzési ráta.

Országosan 1551 új esetet regisztráltak vasárnaptól hétfőig, viszont a tesztek száma nem haladta meg a tízezret (5921 PCR-teszt és 3198 antigén gyorsteszt). Az új esetek száma hozzávetőlegesen megegyezik az egy héttel ezelőttivel, a pozitivitási ráta (17%) szintén.

A kórházakban jelenleg 8018 személyt ápolnak, közülük 1017-en vannak súlyos állapotban az intenzív terápián. Vasárnap reggel óta 65 fertőzött halt meg, a legfiatalabb a negyvenes éveiben járt. Két személynek nem volt más ismert betegsége, egy esetben nem jelentették az esetleges alapbetegséget.

Hogy valami pozitív hírrel zárjuk a járványbeszámolót: továbbra is többen gyógyulnak meg egy nap leforgása alatt, mint ahányan megbetegszenek. Ezúttal 1750 személyt nyilvánítottak gyógyultnak.

Hirdetés