Kolozsvár és a Borz: Dan Petrescu ismét visszaült a vasutasok kispadjára

A román aranycsapat egykori kiválósága négy év alatt harmadszor lett a CFR focicsapatának edzője – öt nappal és egy meccsel Marius Șumudică után talált régi/új szakvezetőt a klub.

Hirdetés

A Crvena Zvezda elleni csütörtöki vereség után botrányos körülmények közt kirúgott Șumudică utódjaként egyedül Petrescut képzelte el a vezetés, aki viszont napokig tárgyalt új szerződése feltételeiről.

Közben volt egy bajnoki rangadó is a FCSB ellen, amelyet a CFR gyakorlatilag edző nélkül nyert meg nagyon simán 4-1-re – úgy, hogy Cristian Moldovan kapusedző dirigált a kispadról, miközben az ellenfelet a tavasszal még Kolozsváron bajnokságot nyerő Edward Iordănescu dirigálta.

A CFR-t a 2017–2018-as szezonban, majd 2019 márciusától tavaly októberig irányító, három bajnokságot nyerő, a csapatot kétszer is az Európa csoportkörébe, egyszer az egyenes kieséses szakaszba juttató,

a román sajtóban csak Borznak becézett Petrescu a hírek szerint három évre írt alá,

a fő elvárás vele szemben az Európa Konferencialigában való kiemelkedő szerepelés, mert a bajnokságban Șumudicával, sőt, edző nélkül sem volt gond: a CFR hét forduló után százszázalékos, és máris öt pontos előnye van a Liga 1-ben.

Az edzőváltás körülményei néhány érdekes körülményre azért rávilágítanak a fellegvári klubnál:

  •  A Liga 1-ben megszokott cirkusznál (kifelé) profibb képet mutató CFR-adminisztráció mögött itt is egy balkáni vadkapitalizmusban szocializálódott, öntörvényű, indulatból cselekvő tulajdonos áll.
  • A klubvezetés nem mer új utakra lépni, folyamatosan már kipróbált edzőket választ: a jelenlegi tulajdonosi kör háromszor Petrescut, kétszer Iordănescut nevezte ki, a 2018–2019-es szezon javát végigdolgozó Antonio Conceicaó is harmadszor jött a CFR-hez, csupán Șumudică volt „eredeti” húzás. Romániában ismeretlen külföldi edzőkben nem is mernek gondolkodni a Fellegváron.
  •  A keret Petrescu által négy éve összerakott gerincének tapasztalata és összeszokottsága az egyre gyengébb Liga 1-ben továbbra is bőven elégséges egyeduralomhoz.
Hirdetés

A nagy kérdés most az, hogy mi lesz a nyáron szerződtetett játékosok sorsa, mert Denis Alibecet (aki csak kölcsönbe jött a Kayserisportól) leszámítva a többiek látványosan nem váltak be, miközben a nemzetközi átigazolási határidő kedd éjfélkor lejár.

Hirdetés