Klaus Iohannis io utat chivant a különleges nyugdíjtörvénynek…

… Dacian Cioloș úr előbújt a brüsszeli féreglyukból, hogy megmondja, mit tanulhat Románia Lengyelországtól… és megint a magyaroknak állnak a jelzőkövek Torockó fölött.

Hirdetés

A jó Iohannis államelnök fogta irónját és aláfirkantotta a különleges nyugdíjtörvényt

Nincs itt semmi látnivaló, ez az üzenet. Ugyan megírtuk mi is, kik járnak igazán jól az istentelen nagy és speckó nyugdíjreformmal, a lényeg az, hogy márpedig ez a törvény így lép érvénybe és kész. Klaus Iohannis álkisebbségi államelnök aláírásával tulajdonképpen csak io utat chivant a dolognak.

Persze, a smekkerek mostanában nagyon akcióznak, mert az új törvény bizonyos trükköket azért kizár. Például: Egy konstancai volt törvényszéki elnök ügyesen (de tényleg na, smekkerségből jeles) elintézte magának, hogy összesen 32 000 lej nyugdíjat kapjon kézbe havonta. Hogy csinálta? Hát így: 2022-ben az akkor 50 éves smekkernek 25 000 lejes havi fizetése volt. Hogy megnövelje majdani nyugdíját, a jóember 2023-ban egyetlen hónapra munkát vállalt a konstancai börtönben. Ami különleges munkahely, ugye, speckó fizetéssel, különböző extra pótlékokkal. Egy hónap múlva pedig a smekker úr is jó napot kívánt a munka mezejének, kérte a nyugdíjaztatását, a járadéka pedig a fent említett szép summa.

Most, hogy az új törvény érvénybe lép, ezt a kártyát már nem lehet kijátszani, ugyanis a nyugdíjat nem az utolsó munkás hónap alapján számítják ki. Na de aki eddig ügyesen kártyázott, az simán learathatta a babérokat. És, mint az épp érvénybe lépő törvény kritikáiból kitűnik, van ott még jó pár kis-, vagy éppen nagykapu…

Dacian Cioloș előbújt a brüsszeli féreglyukból és megmondta, mit tanulhat Románia Lengyelországtól

Dacian Cioloșról újabban nem nagyon szoktunk írni. Mert annyira irreleváns. De tényleg: jelentkezzen, aki tudja, mi a jóistent csinál ez az úr. Jó, ha picit utánanézünk, kiderül, hogy Cioloș úr (aki, hurrá, Románia 64. miniszterelnöke volt valamikor) jelenleg a REPER (mérce, höhö) nevű láthatatlan nanopárt európai parlamenti képviselője.

Szóval, Cioloș úr a hétvégi lengyelországi parlamenti választásokat követően előbújt a brüsszeli féreglyukból és egy Facebook-bejegyzésben tapsikolt egy sort az eredmények kapcsán, felmondta az összes közhelyet, amelyek arról szólnak, hogy na végre, Lengyelország visszatér Európába, majd levont két fontos következtetést a mi kis hazánk számára. Az első fontos következtetés úgy szól, hogy lám, a lengyelek feladták a leckét Romániának: nem szabad meghátrálni a politikai populizmus előtt! Oké, de ezzel az a kis baj, hogy Romániában jelenleg nem hogy politikai populizmus (a satnya próbálkozásokat hadd ne nevezzük annak, amolyan román narancsként), maga a politika is kihalófélben levő fajnak számít. Arc nélküli pártok vannak, amelyek verekednek a koncokért a kártierben.

A másik fontos Cioloș-következtetés pedig a következő: azzal, hogy a lengyelek ügyesen visszatérnek az EU-s nyájba, megnyílik az együttműködés csatornája Románia és Lengyelország között. Ezt úgy kell érteni, kedves Cioloș úr, hogy Románia eddig (vagyis amíg a Gonosz uralkodott Lengyelországban) nem működött együtt Lengyelországgal?

Hirdetés

Na jó, megígérjük, hogy jó ideig megint egy szót sem írunk erről az igazán nagy formátumú román politikusról.

Megint a magyaroknak állnak a jelzőkövek Torockó fölött

Tudják, Torockó (vagy Rimetea) Fehér megye azon fehér hollószerű települései közé tartozik, ahol többségben (de nagyban) magyarok élnek. Na és az is köztudott, hogy Torockó fölött magasodik a Székelykő, ahol kétszer kel fel a nap satöbbi. Továbbá, a Székelykőn van két ilyen topográfiai oszlop, amelyek azért kerültek oda, hogy elválasszák Kolozs és Fehér megyét.

Na most: kialakult egy ilyen sport, hogyaszongya: milyen színűre legyenek lefestve azok a drága jó határkövek odafönt a hegyen. Két kőfestő csapat méri össze az erejét időnként: az egyik magyar, a másik román nemzeti színeket pingál a kövekre. Nem tudjuk, ki áll nyerésre, ugyanis régebben ritkán dokumentálták az ilyen csörtéket. A székelykövi kövek lényegében azóta kerültek reflektorfénybe, hogy 2022-ben Novák Katalin magyar államelnök fotózkodott velük.

Amit biztosan tudunk (ha ugyan hinni lehet a fotók aktualitásának): jelen pillanatban a magyaroknak állnak a jelzőkövek Torockó fölött. A román sajtó ugyanis arról tudósít, hogy megint (!!!) magyar színekre festette valaki (festették valakik) az ominózus köveket. És akkor várjuk a riposztot, lehet fogadásokat kötni.

Hirdetés