Kiderült, honnan érkezett a Fekete-tenger által tavaly partra mosott gigantikus kokainszállítmány

Szép kis nemzetközi hálózatot göngyölítettek fel.

Hirdetés

Emlékeznek még a tavaly áprilisi szép időkre, amikor nem holmi világjárványról szóltak a hírek, hanem arról, hogy a Fekete-tenger romániai partszakaszán hatalmas mennyiségű kokaint mostak partra a hullámok?

Nos, a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) ügyészei belevetették magukat a nyomozásba, és mostanra sikerült is felgöngyölíteniük, honnan érkezett a rejtélyes tengeri szállítmány.

A román hatóságok az amerikai Kábítószer-ellenes Ügynökséggel (DEA) és az Interpollal, valamint az Europollal együttműködve kiderítették, hogy a három tonnányi, 600 millió euró értékű kokaint Brazíliában hajózták be, és egy több nemzet fiaiból álló bűnszervezet próbálta meg Romániába becsempészni, illetve Románián keresztül a Nyugat-Balkánon, illetve Hollandiában, Belgiumban és Spanyolországban teríteni.

A bűnbanda feje egy Brazíliában élő libanoni férfi, akit a gengszterfilmekben vagy Rejtő-regényekben alkalmazott, meglehetősen sztereotip névadási technikával csak A Sejknek becéznek. Ő szerezte be a drogot Bolíviából, Kolumbiából és Peruból, és a brazíliai Belém kikötőjéből, a Balkán Kartell nevű bűnszervezet közreműködésével juttatták el a román felségvizekre egy, a Marshall-szigeteken bejegyzett, illetve egy ukrán zászló alatt közlekedő hajó segítségével.

Romániában egy 15 fős, román, spanyol és ukrán állampolgárokból álló csapatnak kellett átvennie a szállítmányt.

Ennek tagjai március 11-étől kezdtek az országba szállingózni, majd 22-én, illetve 23-án pánikszerűen elhagyták az országot.

Romániában két motorcsónakot és egy terepjárót vásároltak, illetve kibéreltek hat gépkocsit (terepjárókat és furgonokat), valamint két, Tulcea megyei panziót a Duna Szent-György ága mentén. A kokaint szerb állampolgárok tulajdonában álló kamionokkal szállították volna tovább.

Hirdetés

Az ígéretesen induló műveletet az verte keresztbe, hogy az egyik motorcsónak, amelyet 1040 kiló kokainnal pakoltak meg, felborult. Ennek a szállítmánynak a csomagjait mosta aztán partra a tenger napokon keresztül, és ennek nyomán indult el a nyomozás.

Az akciót kitervelő libanoni állampolgár hazájában 1994 és 2016 között 12 alkalommal volt érintett drogcsempészetben.

A Sejk, aki amúgy tavaly október óta egy brazíliai börtön vendégszeretetét élvezi egy kábítószer-csempészet miatt kirótt 22 éves szabadságvesztésről szóló ítélet miatt, tavaly decemberi kihallgatásán tagadta a román ügyészek előtt, hogy ő tervelte volna ki az akciót.

Ja, és hogy hogy lehetett a román határőrizeti szervek orra előtt majdnem becsempészni három tonna kokaint az országba? A DIICOT vizsgálata szerint az egyébként igencsak korszerű technológiát felsorakoztató, Scomar elnevezésű megfigyelőrendszer pillanatnyi meghibásodása miatt.

Van ilyen.

Hirdetés