Ki nem találná, mivel vesztegettek meg egy számvevőszéki könyvvizsgálót Tordán…

Annyit elárulunk, hogy nem két lejbe kerül, és nem csúsztatható be egy ingzsebbe.

Hirdetés

Vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a kolozsvári számvevőszék egyik könyvvizsgálója ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy elfogadott egy 28 ezer lejt érő pontont egy vállalkozótól. Az ügyészi közlemény nem részletezi, hogy a szóban forgó úszó test milyen célt szolgál, illetve hogyan került az ellenőrhöz, de az árából ítélve egy menő ponton hajóról lehet szó.

A gyanúsított a tordai önkormányzatnál végzett számvevőszéki ellenőrzést, amikor a két vállalkozó megvesztegette. Azt akarták elérni, hogy Gheorghe Isai egy enyhébb jelentést tegyen az önkormányzattal közösen lebonyolított egyik projektjük költségei kapcsán. A vádiratból kiderül, a megvesztegetésre még 2013-ban került sor, a meghamisított jelentés pedig a tordai állatkert korszerűsítéséhez köthető.

A számvevőszéki jelentés szerint mintegy 1 millió 847 ezer lejes kár érte az államot többek között amiatt, hogy olyan épületek építési költségeit is elszámoltatták, melyek akkor még csak papíron léteztek. A két vállalkozó tisztában volt azzal, hogy büntetőeljárás indulhat ellenük, ezért megvesztegethették a kolozsvári könyvvizsgálót. Igaz, csak egyiküket vádolták meg, a másik vállalkozót csak tanúként idézték be.

A tordai állatkert korszerűsítéséhez egyébként 2010-ben láttak hozzá, az ígérve, hogy 2012-ig az ország legmodernebb vadasparkját alakítják ki. Több millió lejt fizettek ki úgy vállalkozóknak, hogy azok nem végezték el a szerződésben vállalt munkálatokat. Az ügyben korrupció gyanúja merült fel Torda főépítészével, az önkormányzat gazdasági igazgatójával, valamint az állatkert-igazgatóval szemben, végül a DNA csak az építész ellen emelt vádat. Az ügy öt év után kerülhet végre a kolozsvári bíróság elé.

Hirdetés