Ki lesz az alfahím? Marad a kolozsvári egyeduralom? Na de a székely nyugalom? – Kezdődik a Liga 1

A tavalyi agyonzsúfolt és nézők nélkül lejátszott szezon után most a „normális” időpontban és újra szurkolók előtt indul el a román focibajnokság új idénye csütörtökön, nagy kérdés persze, hogy a járvány mikor és mennyire szól majd közbe.

Hirdetés

A szezon előtti átalakulások azt vetítik előre, hogy ez az év a helyi rivalizálások éve lehet. Bukarestben és Craiován mindenképpen, Konstancán viszont Gheorghe Hagi előremenekült és a Viitorul–Farul fúzióval úgy szerezte meg magának – gyakorlatilag ingyen – a város hagyományos focibrandjét, hogy közben egyben a potenciális riválist is eltüntette.

Az alfahím: a Kolozsvári CFR

Az elmúlt négy szezonban teljes volt a vasutasok hegemóniája, és ezen még a csapatot felépítő Dan Petrescu edző tavaly novemberi menesztése sem változtatott. Az első fordulókban viszonylag könnyű a CFR sorsolása, ami jól jöhet a Bajnokok Ligája-selejtezők idején, ráadásul egyetlen csapatként már játszott három tétmeccset a nyári szünet után. Gondot csak az okozhat, hogy Paulo Vinicius távozásával elég nagy lyuk keletkezett a hátvédsorban.

A szavahihetetlen: Becali FCSB-je

Miközben a Román Hadsereg Steauája már a másodosztályba jutott és megkapta a vadonatúj Ghencea-stadiont, Gigi ámokfutásában már a fogadóirodák sem hisznek: rég volt olyan, hogy a CFR bajnoki címére adták a nagyobb esélyt. A juhász újabb bábját Dinu Todorannak hívják a kispadon.

A nyugodt erő: a Sepsi OSK

A negyedik hely és az európai kupaszereplés elérése ellenére Szentgyörgyön csak addig nyújtóznak, amíg a takaró ér: szokás szerint sok új játékos jött, de inkább jó munkásemberek, mint sztárok. Ha a klub tudja kezeli a kétfrontos küzdelmet, a hamarosan megnyíló új stadionban újabb szép szezon vár a székely szurkolókra.

A csődtömeg: a Dinamo

Hét év alatt másodszor kért csődvédelmet, a nem túl erős keret fele is elmenekült a spanyol szélhámosok és a szurkolók fanatizmusa között pattogó csapatból. Harmadjára talán nem ússzák meg a kiesést, bár akkor komoly összegben lehet fogadni egy újabb létszámemelésre.

A bohóc: a FC U Craiova 1948

Hirdetés

Többet perelnek, mint fociznak, a bíróságon próbálják magukat elismertetni a város négyszeres bajnokcsapatának jogutódjakén, miközben hangzatos, beválthatatlan ígéretekkel dobálóznak. Tucatlégiósokból összerakott keret, de legalább kiderül, hogy milyen edző is Adrian Mutu.

A másodosztályú: CS Mioveni

Hiába tüntették el az osztályozón Szebent a Liga 1-ből, a keretüket és az igazolásaikat elnézve harmadszor is egyből mennek majd vissza a másodosztályba.

Az örök ígéret: a VAR

A videóbírót évek óta mindenki akarja, de senki sem fizetne érte. A szövetég és a profi Liga egészsége alapján talán a tavaszi rájátszásra bevezetik, de hisszük, ha látjuk.

Hirdetés