Kezdődik: egy Kolozs megyei településen máris jönnek a megszorítások, mert túl sok a fertőzött

A 4. hullám első „áldozata” már meg is van. Sok ilyen lesz az ősz folyamán?

Hirdetés

A Kolozs megyei Meregyón (Mărgău) hirtelen 5,58 ezrelékre ugrott a lakosságarányos fertőzöttségi ráta, vagyis ezer lakosra több mint 5 fertőzött jut. A községben összesen valamivel több mint 1600-an élnek, és az elmúlt időszakban 9 ember koronatesztje lett pozitív.

Mivel a fertőzöttségi ráta meghaladta a kritikus 3-as küszöbértéket, a Kolozs megyei vészhelyzeti bizottság máris meghozta az ilyenkor szokásos intézkedéseket, amelyek keddtől 14 napon át lesznek érvényben, aztán az akkori helyzet függvényében kiderül, hogyan tovább.

A településen bezárnak a bárok, éttermek belső terei, a hotelek éttermeit is csak az ott elszállásolt emberek vehetik igénybe, nem lehet se esküvőt, se keresztelőt, se semmilyen magánrendezvényt tartani, de a koncertek, fesztiválok, falunapok szervezése is tilos lesz a következő két hétben még szabadtéren is.

Az Erdélyi-középhegységben lévő településen elég élénk a turizmus, sok bérelhető szállás, számos szabadidős tevékenység várja az oda látogatókat, ám a mostani megszorításokkal egy ideig búcsút mondhatnak a helyiek a turizmusból származó bevételeknek.

A gond csak az, hogy ha így halad a járványhelyzet, az ehhez hasonló megszorítások egyre több helyen jönni fognak. Nem lesz egy könnyű őszünk…

Hirdetés