Kezdődhet a kormánybuktatás! Most a PSD és az RMDSZ mutatja meg, hogy kell ezt csinálni

Csodálkozunk, hogy nem röhögték szembe saját magukat, amikor a bizalmatlansági indítvány szövegét kitalálták.

Hirdetés

Azt már kifejtettük egyszer bővebben, hogy a PSD-nek és az RMDSZ-nek nem volt más választása, mint bizalmatlansági indítványt nyújtani be Ludovic Orban kormánya ellen a kétfordulós polgármester-választás erőltetése miatt. A bizalmatlansági indítvány el is készült, és csütörtökön iktatták a megfelelő helyen, bár a szövege elég drámaira sikerült. Különösen annak fényében, hogy a PSD olyasmiket hány a PNL-kormány szemére benne, mint például a demokrácia privatizálása, az alkotmány lábbal tiprása, vagy Pandora szelencéjének kinyitása.

A beadvány szövege szerint a PNL a román demokrácia sírásójává vált, a választási törvény módosításával pedig átlépett egy olyan vörös vonalat, amely nem maradhat büntetetlenül. „Tankkal hajtottak át az európai normákon csak azért, hogy kielégítsék hatalmi vágyukat!” – horkan fel a militarista szellemiség a szövegben, mintha valami szovjet háborús filmben lennénk. „A demokratikus szabályok nem opcionálisak!” – teszi hozzá a PSD, mely évtizedek óta sportot űz a demokratikus szabályok áthágásából.

Legyen bármilyen nevetséges is a szöveg, az tagadhatatlan, hogy a PNL valóban a választások küszöbén, felelősségvállalással módosította a választási törvényt, miközben azt az európai választási szabályok is tiltják.

Román sajtóértesülések szerint a bizalmatlansági indítványt 228 PSD-s és RMDSZ-es törvényhozó írta alá, ahhoz, hogy átmenjen még legalább öt támogatóra szükség lesz.

Hirdetés