Keveset, de komoly indok nélkül és jó drágán repülgetett a volt szállításügyi miniszter

Persze, hogy mindezt közpénzből tette.

Hirdetés

Bizonyára emlékeznek még arra, hogy második mandátuma elején Răzvan Cuc volt szállításügyi miniszter elhatározta, bejelentés nélküli látogatásokat tesz a fontosabb közúti beruházások helyszínein, hogy valós képet kapjon a munkálatok menetéről. Bár „álruhás” országjáró körútjának kézzel fogható eredményeiről keveset tudunk, látványos kirohanásai miatt emlékezetesekké váltak ezek a kirándulások. Néhol drámai hatást keltő módon, a sajtó szeme láttára tépte szét az útépítési szerződést, máshol komikus összeesküvés-elméletek gyártott arról, hogy miért nem épülnek az autópályák Romániában. Mindennek persze ára is volt, a számla pedig – közvetve – az adófizetők zsebét terhelte.

Mint kiderült, voltak olyan „rendkívüli” helyzetek, amikor a miniszter ahelyett, hogy az utakon zötykölődjön A-ból B-be, inkább helikopterre pattant, hogy lerövidítse az utazási időt. A közúti infrastruktúráért felelős társaság (CNAIR) összesen 115 ezer lejt költött erre a célra, ami főleg annak függvényében tűnik óriási összegnek, hogy mindössze három repülésre telt belőle. A CNAIR egy EC 120-típusú helikoptert bérelt a repüléshez, mellyel 223 km/órás sebességgel 3-4 személyt szállítottak a megadott helyszínekre. Nem lehet tudni, hogy kik tartottak vele, csak annyit, hogy egyszer Narcis Neaga, majd lemondása után Sorin Scarlat CNAIR-igazgató kísérte el.

A repülések költségei csak most kerültek nyilvánosságra, Cuc pedig azt nyilatkozta ennek kapcsán, hogy nem ő igényelte a helikopteres utazást, és amúgy is, közügyben járt el, nem azért, hogy „sétálgasson”. Egyszer a bákói körgyűrűhöz sietett, mert a sajtóban általa hazugnak nevezett hírek jelentek meg a munkálatok leállásáról. Egy másik esetben, néhány nappal a Lugos-Déva autópálya 3-as és 4-es szakaszának átadása előtt repült az építkezés helyszínére.

A szakértők szerint semmi nem indokolta a volt szállításügyi miniszter repülését, helikoptereket csak krízishelyzetekben szokás igénybe venni. Szóval eléggé valószínű, hogy az ablakon kidobott pénz volt ez a 115 ezer lej.

Hirdetés