Kevés teszt, sok fertőzött: 30 százalékra ugrott a pozitivitási ráta

Az adatokat ezúttal is meghatározza, hogy vasárnap kevesebb mintavétel történik, mint a hét többi napján.

Hirdetés

Az elmúlt 24 órában országosan 2466 új koronafertőzést diagnosztizáltak, mindössze 8040 teszt elvégzésével. Ennek alapján máris látszik: 30,67%-ra nőtt a pozitivitási ráta, amire eddig nem volt még példa. Az elmúlt héten átlagosan 10% körül mozgott ez a szám, de hétfőnként mindig megugrik annak következtében, hogy vasárnap kevesebb tesztet végeznek. Egy héttel ezelőtt a ráta 20,59%-os volt, mintegy tízezer tesztből több mint kétezer lett pozitív.

Egyre több megyében közelíti a hármat az ezer lakosra számított fertőzöttségi ráta, Bukarest, illetve Ilfov után Fehér megye áll a legközelebb az újabb korlátozások bevezetéséhez. Kolozs megyében a koefficiens 3,19%-on áll, miután vasárnap óta 85 új esetet regisztráltak.

Tovább nő a kórházak telítettsége: jelenleg 10 296 beteget ápolnak kórházi keretek között, az intenzív terápiás osztályokon 757 fertőzött életéért küzdenek. Ez ismét rekord magasnak számít.

Vasárnap reggel óta 59 halálesetet hoztak összefüggésbe a koronavírus-járvánnyal. Mindegyik elhunyt más betegséggel is küzdött.

Hirdetés