Ötszáznál is több fertőzött az iskolákban, de Iohannis szerint minden rendben van (FRISSÍTVE)

Az oktatási miniszter legalább érzi, hogy van itt egy kis gond, szerinte a felelőtlen szülők a hibásak mindezért.

Hirdetés

Frissítés:

Az oktatási minisztérium csütörtök esti közleménye szerint 244 diák és 329 tanügyi alkalmazott lett koronavírusos az iskolanyitás óta, csütörtökig 177 osztályt kellett hazaküldeni a fertőzések miatt. Eddig csak Argeș, Brassó, Giurgiu, Neamț, Szeben, Szatmár, Tulcea és Vâlcea megyéből nem jelentettek eseteket.

Alig négy napja kezdődött meg a 2020/2021-es tanév második féléve, s a legfrissebb hírek szerint országszerte közel 200 diák és pedagógus fertőződött meg koronavírussal, de

Klaus Iohannis államfő szerint minden a legnagyobb rendben van.

Pedig több megyéből és a fővárosból is érkeztek ma rossz hírek, Kolozs megyében például már 17 osztályt és óvodai csoportot küldtek haza, miután több gyereknek is tünetei voltak, vagy megfertőződtek. A tanfelügyelőség jelentése szerint 30 tanügyi alkalmazott is házi elkülönítésbe vagy karanténba került hasonló okok miatt.

Hargita megyében két diáknak, öt pedagógusnak és egy iskolai alkalmazottnak lett pozitív a koronavírustesztje, 33 diák karanténba került. A bukaresti negyedik kerületi polgármesteri hivatal közölte, hogy négy különböző iskolából négy koronavírusos megbetegedést jelentettek.

A Digi 24 hírtelevízió délután még úgy tudta,

eddig 80 diák és 98 tanügyi alkalmazott tudta meg a héten, hogy megfertőződött, de a szám óráról órára növekszik.

Hirdetés

Klaus Iohannis csütörtökön be is rendelte Sorin Cîmpeanu oktatási minisztert, az egyeztetést követően azonban semmi extrát nem tudtunk meg, az államfő közölte, hogy

nincs gond, az óvintézkedések hatásosak, és mindenki vigyázzon magára.

Megtudtuk viszont, hogy 10 ezernél is több iskolában személyes jelenléttel zajlik az oktatás, 6000-ben pedig a sárga forgatókönyv szerint, azaz hibrid oktatás zajlik, s a diákok 70 százaléka be tud járni a tanintézetekbe.

A rövid tájékoztatóból kiderült még, hogy Iohannis rájött arra, hogy átfogó tanügyi reformra, fejlesztésekre van szükség, s hogy számos iskola még be sem lépett a 21. századba, az eszköztárat is korszerűsíteni kell, meg ilyenek. Nahát!

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter már picit idegesebb volt, ő „felelőtlen szülőket” hibáztatta amiatt, hogy több iskolából is fertőzést jelentettek, a logikája szerint az osztálytermi oktatás csak néhány napja vette kezdetét, a fertőződés tehát nyilvánvalóan korábban, a vakáció idején megtörtént. A tárcavezető arra kérte az iskolás gyerekek szüleit, hogy jobban figyeljenek oda a gyermekük egészségi állapotára.

Hirdetés