Fotó: TIFF | Vlad Cupsa

Keményen kiosztotta az aktuális politikai vezetőket Cristi Puiu filmrendező a TIFF-en (VIDEÓval)

Az dühítette fel, hogy szabadtéren is maszkviselésre kötelezik az embereket – immáron Kolozs megyében is.

Hirdetés

A nemzetközi filmszakma által elismert, többszörösen díjazott Cristi Puiu filmrendező nem az a típusú ember, aki véka alá rejtené markáns véleményét csak azért, mert sokaknak nem tetszene az, amit mond. Aki ismeri munkásságát, tudja, hogy filmjei (Zseton és beton, Lăzărescu úr halála, Aurora, Sieranevada) sem mindig nevezhetőek közönségbarátnak – ez elmondható legújabb, Malmkrog című filmjéről is, melyet először itthon a járvány ellenére megszervezett Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon mutattak be. A 200 perces, román-szerb-svájci-bosnyák-észak-macedón koprodukcióval készült, alapvetően filozofikus hangvételű alkotás egyébként idén márciusban elnyerte a Berlinale egyik új szekciójának rendezői díját.

A TIFF-en tartott romániai bemutatót nem is annyira a film, mint Cristi Puiu váratlan maszkellenes kirohanása tette emlékezetessé. A járványügyi szabályok szigorú betartása mellett zajló vetítés előtt a rendező nem akart maszkot viselni (a vetítés pénteken volt, a nyílttéri maszkviselés szombattól kötelező Kolozs megyében is, tehát nem szegett szabályt), mert úgy gondolja, hogy a hatóságok visszaélnek a hatalmukkal, miközben úgy kezelik az állampolgárokat, mint a marhákat. Mint mondta, zárt térben mindig hord maszkot, tiszteletben tartja a fizikai távolságtartás szabályait is, de azt már emberkínzásnak tartja, hogy egy 200 perces filmet szabadtéren csak maszkban lehessen végignézni.

Az, hogy ma szabadon filmeket nézhetünk együtt, annak köszönhető, hogy 1989-ben az emberek nemet mondtak a diktatúrára. A hatalomnak párbeszédre kellene törekednie, és nem úgy kellene kezelnie az állampolgárait, mint a marhákat – fejtette ki Puiu, aki nem a vírus létezését tagadta, hanem a hatóságok elfogadhatatlan hozzáállását nehezményezte. Annak a véleményének is hangot adott, hogy minden abúzust büntetni kell, és ha az állampolgárok nem teszik ezt meg a választásokkor, akkor nem teszi meg helyettük más senki. Arra biztatta a közönséget, hogy ha nem bírják tovább maszkban nézni a filmet, akkor inkább távozzanak a helyszínről.

Politikai felhangú kirohanását sokan megtapsolták, de nem mondható el, hogy felszólalása átütő sikert aratott volna.

Hirdetés