Kemény szigorítások jönnek azokon a településeken, ahol bedurrant a járvány

Az országos katasztrófavédelmi operatív törzs hosszasan ülésezett, és döntött.

Hirdetés

Mivel az ország számos régiójában – köztük egyes erdélyi vidékeken is – bedurranóban a koronavírus-járvány, további szigorításról döntöttek az illetékesek.

A katasztrófavédelmi operatív törzs hétfőn este órákon keresztül ülésezett, hogy eldöntse, hogyan próbálja visszaszorítani a járvány terjedését.

A szigorítások azokat a településeket érintik, ahol a fertőzöttek száma az előző 14 napban ezer főre vetítve meghaladta az 1,5-öt.

A legszigorúbb intézkedés azokra a településekre vonatkozik, ahol ez a szám meghaladja a 3 főt ezer emberre vetítve: itt nincs mese, jön a teljes karantén, mindent bezárnak.

Ahol nem ennyire durván terjed a járvány, de meghaladja az 1,5-öt ezer főre vetítve, ott nem teljes karantén jön, de a családi és minden egyéb mulatozásnak annyi: betiltják az esküvők és keresztelők szervezését.

A rendelet lehetővé teszi, hogy bezárják azokat a cégeket, amelyek megsértik a rendelkezéseket.

Az érintett településen a közintézményeknek és a cégeknek elsősorban távmunkára kell berendezkedniük, ha pedig ez nem lehetséges, akkor úgy kell megszervezniük a munkát, hogy ne tartózkodjanak egyszerre sokan a belső terekben.

Hirdetés

Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkár elmondta: az egyházi rendezvényeken való részvételt is korlátozzák, azokon csak azok vehetnek részt, akik azon a településen élnek, ahol megszervezik őket, vagyis a távoli zarándoklatoknak egyelőre búcsút lehet mondani.

Mivel most zajlottak az önkormányzati választások, és küszöbön az újonnan megválasztott polgármesterek és helyi, illetve megyei közgyűlési tagok eskütétele, módosították a vonatkozó szabályokat, így aki karanténban van, online is leteheti az esküt.

Arafat azt is elmondta, hogy a helyzet egyre feszültebb, a megbetegedések nagy száma miatt nagy nyomás nehezedik az egészségügyi rendszerre. Csak vasárnap 94 esetben kérték az országban betegek áthelyezését, ennek nyomán a dél-romániai megyékből számos pácienst szállítottak Maros, Bihar, Arad és Temes megyébe.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter azt is elmondta, hogy Románia korlátozza a magasabb fertőzöttségi szintű országokból érkezők beutazását, erről részletesen itt írunk.

Hirdetés