Kemény: két teljes napon át tart a zivatarriasztás

Az egész országra érvényes figyelmeztetés van érvényben.

Hirdetés

Úgy döntött az időjárás, hogy az elkövetkező néhány napban kimondottan izgalmassá teszi a szabadtéri programokat: bárhol, bármikor leszakadhat az ég.

Az Országos Meteorológiai Igazgatóság csütörtök reggel nem túl gyakran látott figyelmeztetést adott ki: csütörtök reggel 10 órától szombaton reggel 10 óráig sárga zivatarriasztást adtak ki.

Ráadásul az egész ország területére.

Ami annyit jelent, hogy bármelyik régióban, bármelyik percben úgy dönthetnek az elemek, hogy elszabadulnak, és szállítják az ilyenkor szokásos felhőszakadást, villámlást, dörgést, jégesőt és viharos széllökéseket.

A lezúduló víz mennyisége átlagosan 25-30 liter lehet négyzetméterenként, de olyan helyeken, amelyeket jobban kedvelnek az égiek, a 40-60 litert is elérheti.

Ebben már azért jócskán benne van a villámáradások lehetősége is, elvégre ekkora mennyiségű esőt már nem mindig tudnak elnyelni az esővízcsatornák.

Pláne ha nincsenek is.

Hirdetés

Megáradt patakokra, folyókra számíthatunk Erdélyben, a Partiumban és a Bánságban is.

Amúgy fázni nemigen fogunk, a hőmérséklet általában bőven 20 fok fölött marad.

A szeszélyes időjárás viszont annyira ragaszkodó természetű, hogy nagyon nehezen válik meg tőlünk: az időjósok szerint a jövő hét közepéig az ország nagy részén bármikor kialakulhat egy kis nyári zivatar.

Olyannyira, hogy hétfőig bizonyos régiókban akár narancs zivatarriasztásra is lehet számítani.

Éljen a nyár, az esőkabát és a gumicsónak!

Hirdetés