Kárpátalján elgurult a gyógyszer: magyar himnuszt énekeltek, most hazaárulással vádolják őket

Nem könnyű manapság magyarnak lenni Ukrajnában.

Hirdetés

A többségében magyarok által lakott kárpátaljai Szürtén a helyi tanács november végi beiktatási ceremóniáján a képviselők egy része elénekelte a magyar himnuszt. Ezt sikerült annyira felfújni, hogy az ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája parlamenti frakció két honatyájának feljelentése nyomán már az Ukrán Biztonsági Szolgálat vizsgálja, milyen jogszabályokat sértettek meg a képviselők.

A hír már december elején bejárta a sajtót, az újdonság az, hogy az Ukrajinszki Novini hírportál közben kiderítette, hogy a képviselőket hazaárulással, Ukrajna területi integritásának megsértésével és dokumentumhamisítással vádolják.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat nem akart részleteket közölni például arról, hogy miféle dokumentumhamisítást gyanítanak, azt sem hozták nyilvánosságra, kihallgatták-e az érintett képviselőket. Korábban annyit közöltek, hogy a biztonsági szolgálat dokumentumokat kapott az eseményről, és most gondosan ellenőrzi őket. Az ellenőrzés eredményei alapján megteszik a megfelelő válaszintézkedéseket.

Talán nem véletlen, hogy a himnuszéneklésről titkos videofelvétel is készült, ami természetesen az Ukrán Biztonsági Szolgálathoz is eljutott. Ezen hallható, hogy nem egy maroknyi képviselő énekelte el a magyar himnuszt, hanem a teremben összegyűlt emberek teljes közössége.

Hirdetés