Karácsonyi vásár és december 1-jei parádézás sem lesz Kolozsváron, de még mindig nincs szó vesztegzárról

Mivel magyarázzák, hogy továbbra sem indokolt bezárni a várost?

Hirdetés

Az elmúlt napokban többször felmerült: miért van Kolozsvár olyan kivételezett helyzetben, hogy a lakosságarányos fertőzési ráta növekedése ellenére még mindig nem rendeleték el a vesztegzárat? Szó volt már arról, hogy a kincses városban sokat tesztelnek, ezért magas ez a szám, meg arról is, hogy az egészségügyi ellátás jól bírja a terhelést, hiszen lám, az országban itt halnak meg a legkevesebben az intenzív terápiás osztályokon. Ugyanakkor politikai színezetet is kapott a kérdés: állítólag Emil Boc polgármester személyesen hisztizte ki Bukaresttől, hogy ne zárják le a várost, cserébe pedig a PNL-szavazók mozgósítását ígérte.

Boc szokásos rádióinterjújában ismét sorra vette az okokat, hangsúlyozva, hogy a szakemberek döntésén múlik, a ráta melyik fokán kérik a vesztegzár elrendelését, ezzel bevédve magát, hogy neki ugyan semmi köze nincs a dologhoz. Ha a szakértők ezt kérik, akkor a döntés meg fog születni, de egyelőre ilyen kérés nem érkezett a megyei vészhelyzeti bizottsághoz – mondta. Az bizonyos, hogy nem hallomás alapján döntik majd el, hanem alaposan kielemzik az összes tényezőt, és ha a feltételek szükségessé teszik, akkor következik a vesztegzár.

Kolozsváron jelenleg 8.83 ezreléken áll a fertőzési ráta. Boc szerint fontos megnézni, hogy milyen irányba tartunk: ha elérjük a 10-11 ezreléket, akkor egyértelmű, hogy a karantén felé tartunk. Ha ennél a rátánál maradunk, vagy sikerül a megbetegedések számát csökkenteni, akkor elkerülhető a vesztegzár. Nagyszebenben 11 ezreléknél, más városokban 9-nél vezették be az intézkedést, mindegyik megye sajátos helyzetét figyelembe véve, magyarázta Kolozsvár polgármestere.

Az viszont már most biztos, hogy idén elmarad a népszerű karácsonyi vásár a Főtéren, és nem lesz katonai parádézás december elsején sem. A román nemzeti ünnepet csak visszafogott keretek között ünneplik majd meg, mert nem akarják veszélybe sodorni a lakosságot.

Hirdetés