Káosz, koronavírus, kolozsvári dominancia: összegyűjtöttük a román fociszezon főszereplőit

A járványhelyzet akkora zűrt okozott a román focibajnokságban (is), hogy végül a szezont soha nem látott módon kellett lezárni. Persze nem csak emiatt volt emlékezetes a hosszúra nyúlott megmérettetés.

Hirdetés

Egy éven és húsz napon át zajlott a román focibajnokság 2019–2020-as, koronavírussal súlyosbított idénye, amelyet végül hét elmaradt meccsel, adminisztratív úton zárt le a szövetség. A Főtér összegyűjtötte a szezon főszereplőit.

CFR, az egyeduralkodó

Közel száz éve nem fordult elő Romániában, hogy vidéki csapat zsinórban három bajnokságot nyerjen, mint most a Kolozsvári CFR. A Temesvári Kinizsi hatos sorozatáig (1992–1927) ugyan még kell teperniük a vasutasoknak, de dominanciájuk egyelőre megkérdőjelezhetetlen. Az alapszakaszt úgy nyerték meg hat pont előnnyel, hogy gyakran volt erősen tartalékos a csapat, mert 20 millió eurós bevételt hozó Bajnokok Ligája, majd az Európa Liga fontosabb volt. A koronavírus ugyan kiütötte Dan Petrescu edzőt, a Craiova néhány hétre előzött, de a szezon utolsó meccsén újra diadalmaskodott a kíméletlen kolozsvári célfutball.

Fotó: CFR Cluj/Facebook

Deac, az MVP

A CFR tízese olyan mint a jó bor, évről évre értékesebb. Harmincnégy évesen élete szezonját futotta, 14 gól és 9 gólpassz a bajnokságban, 4 gól és 3 gólpassz az európai kupákban, azon kevesek közé tartozott, akin egy pillanatig sem látszott meg a koronavírus miatti kényszerszünet. Három gólra van még szüksége, hogy a fellegvári klub örök ranglistájának első helyére kerüljön.

Craiova, a pofára eső

Volt egy jó sorozatuk a play-offban, egyszer legyőzték a CFR-t, és máris elhitték, hogy jár nekik a bajnoki cím. Nem járt, hiába festették fel előre a csapatbuszra a trófeát, hiába szervezték le előre a bankettet, az utolsó meccsen a címvédő kiütötte a kihívót.

Gigi Becali, a romboló

Ha nincs a Román Kupa, a főjuhász 17 év után először az európai kupákat is kihagyta volna a FCSB-vel. Becalival már csak a legszolgalelkűbb edzők hajlandók együtt dolgozni, és ez látszik a csapat eredményein, de ami neki még jobban fáj: képtelen jó pénzért eladni a játékosait.

Hagi, a lemondó

Már az is meglepetés volt, hogy a Viitorul nem jutott a rájátszásba, de amikor a Sepsitől kapott 3–0-s vereség után Gheorghe Hagi edző benyújtotta lemondását Gheorghe Hagi tulajdonosnak, akkor tényleg mindenki eltátotta a száját. Hat év a kispadon ritka hosszú idő a román fociban, és közben egy bajnokságot és egy kupát is nyert a csapatával, nem mellesleg pedig egy rakás pénzt is keresett a játékosai eladásával.

Fotó: Viitorul FC/Facebook

Medgyes, a meglepetés

Csődvédelem alatt, a Liga 1 legkisebb költségvetésével lett hatodik Gaz Metan, jár nekik az elismerés.

Dinamo, a megmentett

Az évről évre süllyedő bukaresti klub a júniusi újrakezdés óta többet küzdött a koronavírussal, mint az ellenfelekkel – és mindkét küzdelemben vesztésre áll. A létszámemelés elsősorban az érdekeiket szolgálta, mert a pályán elért eredményeik alapján jó eséllyel kiestek volna.

UTA, a nagy visszatérő

Hirdetés

A hatszoros bajnok aradi klub 12 éves szünet után tér vissza az élvonalba. Bálint László György edző csapata a koronavírus előtt uralta a Liga 2-t, a leállás után kitalált rájátszásban pedig már ötből egy meccs megnyerése is elég volt a feljutáshoz.

Fotó: UTA/Facebook

Sepsi, az ingadozó

A szentgyörgyi klub furcsa szezonon van túl, a bajnokságban a legtöbb döntetlent (17) játszva a vártnál gyengébben teljesített, a kupában viszont simán elment a döntőig. Igaz, a trófea már nem jött össze a nyári zsúfolt program legtöbb meccsét játszó csapatnak.

Fotó: Sepsi OSK/Facebook

Leo Grozavu, a balhés

A román futballból mára már nagyjából kikoptak a kommunista futballban szocializálódott, játékosaikat erőszakkal is fegyelmező edzők, de a Sepsi trénere a jelek szerint még mindig szeret keményen odacsapni. Bár sokan a kirúgására számítottak, megúszta pénzbüntetéssel, sőt, szerződést is hosszabbítottak vele – igaz nagyon kemény fegyelmi záradékkal.

Prodan, a beépített ügynök

A játékosügynökök befolyása a klubok működésére nem újdonság a román fociban, de ahogy a harsány utcalány stílusú Anamaria Prodan szinte teljhatalmat szerzett a Hermannstadt fölött, az a jelenség csúcsa. Az érdekellentét egy percig sem zavart senkit, mert papíron csak a lánya tagja a klub igazgatótanácsnak, miközben azóta mindenről ő dönt és nyilatkozik a szebeniek kapcsán.

A Profi Liga, a következetes

Sok rosszat lehet mondani a Liga 1 lebonyolításáért felelős Profi Ligáról, de a koronavírus megjelenése utáni káoszban vezetői végig kitartottak amellett, hogy a végeredménynek kizárólag a pályán, minden meccs lejátszásával kell eldőlnie. Nem rajtuk múlott, hogy nem jött össze.

A Román Labdarúgó-szövetség, a tudatlan

A román futballéletet egy olyan szervezet felügyeli, amelynek képviselői még a labdarúgó-szövetség szabályzatait is képesek egymásnak ellentmondóan megírni. A szezon végi kapkodásban rettegtek minden adminisztratív döntéstől, tudva, hogy a klubok bátran perelik őket. A legvégén csak rákényszerültek, de óriási szerencséjük volt, hogy nem lett döntetlen a Craiova–CFR rangadó, és hogy a létszámemelés igazából mindenkinek jól jött.

Hirdetés