Káosz a határon: sokakat tévedésből zártak karanténba

Mert nincs elég orvos, és a személyzet nem bírja a gyűrődést.

Hirdetés

Egyre nagyobb a káosz a nagylaki határátkelőnél, ahol a koronavírus-járvány miatt orvosi ellenőrzésen kell átesniük az országba belépőknek, de mivel túl sokan érkeznek, a vizsgálatot végző orvosok száma pedig az elmúlt napokban megfeleződött, egyre nagyobb a várakozási idő, és egyre több a hiba – mint kiderült, olyan is előfordult, ráadásul többször is, hogy tévedésből küldtek karanténba embereket.

A probléma egyik legfőbb oka az, hogy az eddigi 70 orvosból, aki az öt Arada megyei határátkelőnél az ellenőrzéseket végezte, 40 visszatért eredeti munkahelyére.

Ők ugyanis iskolaorvosok, és amíg szünetelt a jelenléti oktatás, addig áthelyezték őket a határátkelőhöz.

Csakhogy múlt héten ismét elkezdődött a jelenléti oktatás, ezért az iskolaorvosok visszatértek az iskolákba – így aztán az eddigi személyzet kevesebb mint felének kell a frontot tartania.

Ami nem igazán működik.

Vasárnap például botrány tört ki az ügyintézés lassúsága miatt, na meg azért, is, mert egyeseket negatív koronavírus-teszttel is karanténba küldtek.

Horea Timiş, az Arad megyei tisztiorvosi szolgálat (DSP) vezetője elmondta, most abban reménykednek, hogy versenyvizsgát hirdethetnek a megüresedett posztok betöltésére – csakhogy ez is egy hosszadalmas bürokratikus eljárás.

Amelynek az első lépése eleve az, hogy az egészségügyi minisztériumnak jóvá kell hagynia a posztok meghirdetését.

A legnagyobb gond a két nagylaki határátkelőnél van, ahol számos autóbusz lép be az országba, az utasoknak pedig a határrendészek ellenőrzése után még az orvosi vizsgálaton is részt kell venniük.

Hirdetés

Márpedig Nagylaknál, ahol több sávban zajlik a beléptetés, az orvosi vizsgálatnál egyetlen sáv működik, mivel nincs elegendő orvos.

Így aztán nem csoda, ha szarvashibákat is elkövetnek: Timiş elmondta, az év eleje óta véletlenül több tucatnyi embert küldtek karanténba, holott ez nem lett volna indokolt.

Ami nem is csoda, hiszen az orvosok kevesen vannak, kimerültek, ráadásul mostanában akár mínusz 11 fokos fagyban is végezniük kell a feladatukat.

Persze mindezt könnyebbé lehetne tenni. Sőt volt is erre próbálkozás: bukaresti illetékesek kifejlesztettek egy applikációt, amelyben a belépésre jelentkezők kitölthették volna a szükséges űrlapot már jó előre, így nem a határon kellene ezzel is bajlódni.

A Különleges Távközlési Szolgálat (STS) rá is bólintott, el is kezdték tesztelni – aztán az illetékesek valamiért mégsem engedélyezték a használatát.

Mert hát hogy nézne már ki, ha a román határon belépőknek nem káosszal, fejetlenséggel és botrányos viszonyokkal kellene szembesülniük.

Hirdetés